Pagina's

maandag 25 april 2016

donuts doughnuts


1 kilo meel
3 eieren
flinke eetlepel boter
80 gram poedersuiker (of meer of minder)
16 gram gist
20 gram bakpoeder
8 gram baksoda
2 zakjes vanillesuiker
6 gram zout
300 melk
250 sinas met prik

maak een deeg van alle ingredienten, en kneed tot het soepel is. Het blijft best plakkerig. Al je dat vervelend vindt kan je er wat meel bij doen, maar probeer te voorkomen dat je een stug deeg krijgt.

laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is.

stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, en rol er een lap van van ongeveer 1,5 centimeter dik. Steek er met behulp van een groot en een klein glas donuts van, en leg die op een bakpapier (bestoven met bloem).

laat weer rijzen, minstens een half uur. 

verhit een liter olie in een diepe koekenpan of hapjespan oid. Leg een paar donuts in de olie, als de onderkant bruin is omdraaaien en de andere kant ook bakken. Hou je vuur middelmatig; de donut moet wel de kans krijgen van binnen gaar te worden voordat de buitenkant te donker is.
Je kan ook kleine balletjes maken - die draaien zichzelf om in de olie.

Laat de donuts die gaar zijn uitlekken op keukenpapier of een krant.

Als je ze wil decoreren en/of net zon zoet laagje eromheen wil hebben als om de donuts in de winkel, dan moet je een suikerstroop maken. Neem daarvoor 150 gram poedersuiker en 100 ml water, en evt een zakje vanilleuiker.  Laat het een paar minuten inkoken tot het wat dikker is, en doop de donut in de siroop. Bestrooi dan met hagelslag of vlokken of nog meer poedersuiker of gesmolten chocolade of wat je wil.

ik had een half recept genomen met 500 meel, had 2 eieren gebruikt, en van de rest gewoon de helft. Daar kwamen zo'n 20 donuts uit.Geen opmerkingen:

Een reactie posten