Pagina's

donderdag 20 oktober 2016

appelcake met banketroom




  1. 3 eieren -
  2. 180 gram suiker
  3.  180 gram olie 
  4. 100 gram melk
  5.  1 zakje bakpoeder
  6. 320 gram meel bloem
  7. theelepel citroenrasp
  8. 3 a 4 appels
  9. zakje banketroom met 500 ml water/melk
  10. abrikozenjam
maak de banketbakkersroom zoals aangegeven op de verpakking.
schil de appels en snijd in stukjes of partjes of schijfjes, wat je wil.

mix de eieren heel goed met de suiker tot een romige luchtige massa. Mix daarna de eieren en de suiker nog wat beter. Dan in een lage stand de olie, melk, bakpoeder, bloem, en citroenrasp toevoegen en mengen.

Neem een springvorm van groter dan 24 cm. (Ik had er eentje van 24 centimeter, en dat was dus te klein, met als gevolg een overstromende cake tijdens het bakken)

Bak een uur op 180 celcius - of tot de cake gaar is, het hangt er natuurlijk een beetje vanaf van wat voor bakblik je kiest-  en laat vervolgens goed afkoelen.





 (ik weet uit ervaring dat als je hem te vroeg aansnijdt de room nog vloeibaar is en dan krijg je dit: 


Alsnog lekker hoor, maar het ziet er niet uit natuurlijk. Tenzij je het als toetje wil serveren, dan heeft het wel wat.

suikerbrood met kokos en pandan


400 gram kokosmelk (= 1 heel blik)
7 gram gist
8 gram zout
200 gram semolina
220 gram bloem
1 ei
75 gram gedroogde kokos
75 gram suiker
pandanpasta
voor de afwerking: gesmolten boter (ongeveer 50 gram) en suiker naar smaak.

om het precies hetzelfde te krijgen als ik: 
30 gram rogge
30 gram water
(ik heb een actieve desem in de koelkast staan, en bij bijna al het brood dat ik bak doe ik daar een schep van in, dan is het sneller op zodat ik sneller weer kan verversen zonder weg te gooien. Je kan dit weglaten in dit recept)

maak een deeg van alle ingredienten. Zelfs voor mijn doen is dit deeg erg plakkerig; als je dat te lastig vindt kan je extra meel en/of kokos toevoegen. 

laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume ongeveer verdubbeld is. Vet je handen en werkvlak in en met olie, en vorm je broodjes. Laat nog een poosje afgedekt rijzen, bestrijk met gesmolten boter, bestrooi met suiker, en bak in een oven van 220 graden. Vanwege de suiker aan de buitenkant van het brood moet je extra oppassen dat het niet verbrandt. Kleine broodjes hoeven maar iets van een klein kwartiertje.

dinsdag 18 oktober 2016

kaasbroodjes






deeg:
  1. 300 gram bloem/meel/mengsel naar keuze
  2. 200 water
  3. 4 gram droge gist
  4. 5 gram zout
  5. half theelepeltje suiker of honing (optioneel)
  6. 25 rogge en 25 water (dat is mijn desem, dat kan je dus vervangen door gewoon meel en extra water *)
(* Zelf heb ik een actieve desem in mijn koelkast staan, en dat doe ik door bijna alle brood wat ik maak, omdat het kan en omdat ik dat desem dan vaker kan verversen. Mijn desem is een roggedesem, dus in het recept zie je dat terug als rogge en water. je kan dat natuurlijk ook gewoon vervangen door ander meel.)


vulling:
  1. 50 gram boter
  2. 50 gram bloem
  3. 200 afgekoelde bouillon van een blokje
  4. 100 gram geraspte kaas
afwerking:
  1. 1 losgeklopt ei om te bestrijken
  2. evt nog wat geraspte kaas en/of kruiden naar wens


Maak een deeg van alle ingrediënten. Voel je vrij om er wat meer water bij te doen als je van vochtiger deeg houdt, of juist iets meer meel als je het te plakkerig vindt. Laat je deeg ongeveer een uur rijzen, of tot het in volume ongeveer is verdubbeld.

Tijdens het rijzen kan je mooi de vulling maken. Smelt de 50 gram boter in een pan, en roer daar de 50 gram bloem bij om een roux te maken. Voeg de bouillon toe en roer goed tot het een egale massa is. Dan de kaas er nog doorheen roeren.
Schep de massa is een met bakpapier beklede vorm - bv een cakeblik - en laat afkoelen.
Verdeel het gerezen deeg in ongeveer 20 ongeveer gelijke stukjes. Om een broodje te vormen duw je een stukje deeg wat plat, maak er een soort rechthoekje van. Snij een reepje van de kaasmassa, ongeveer zo groot als een knakworstje, en leg dat op het deeg. Vouw het deeg om de vulling, bij voorkeur niet te strak zodat de vulling plek heeft om wat uit te zetten.


Ga zo door tot je deeg op is. 

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet weet of deze hoeveelheid kaasragout genoeg is voor 20 kleine broodjes; ik had over maar had de helft van het deeg gebruikt om 10 knakworstbroodjes te maken. Ik denk dat het wel kan, maar dan moet je van tevoren even je plak in 20 gelijke stukjes snijden. 

Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten in een oven van 220 graden. Niet te lang bakken, want dan barst de kaasvulling uit de broodjes ...

Je kan natuurlijk nog mosterd of ketchup of kruiden in het broodje verwerken, helemaal naar eigen smaak.

Ook kan je deze vulling gebruiken om kaasbroodjes met diepvriesbladerdeeg te maken, ook lekker en een stuk sneller. Maaaaar ook een stuk vetter natuurlijk :-) 

zondag 16 oktober 2016

zoete kokosbroodjes


Vrij naar een recept van Levine van Doorne (een recept wat overigens niet in dat boek staat, misschien wel in haar tweede boek  dat binnenkort uitkomt).

Maak een soepel deeg met:

  1. 1 ei
  2. 1 kartonnetje kokosmelk (150 ml)
  3. 110 gram melk
  4. 50 gram boter
  5. 50 gram geraspte kokos
  6. 50 gram suiker
  7. 450 gram meel (ik gebruikte half bloem, half semolina)
  8. 5 gram gist
  9. 8 gram zout
  10. vanillesuiker

voor de afwerking heb je nog nodig
  1. 50 gram boter en 
  2. 50 gram suiker 

ik deed er verder nog 20 gram rogge en 20 gram extra water bij - in de vorm van een flinke klodder desem, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je het deeg te plakkerig vindt (nadat je al een poosje kneedt) kan je er nog wat kokos en/of meel bij doen. Als je het juist liever vochtiger hebt kan je er nog een scheutje water bij doen. Of melk natuurlijk.

laat het deeg rijzen tot het in volume ongeveer is verdubbeld, dan bolletjes maken, of 'slakkenhuisjes' of een andere vorm als je daar zin in hebt. Laat de broodjes nog een poosje rijzen, en smeer ze dan in met gesmolten boter (50 gram) en strooi daar suiker overheen (50 gram). Bak de broodjes in een oven van 220 graden in ongeveer een kwartiertje bruin en gaar. Omdat er suiker overheen ligt moet je extra oppassen dat ze niet verbranden.



Lekker met boter en pure hagelslag, of met vers rood fruit, of lekkere zelfgemaakte halfzoete jam.



het oorspronkelijke recept van Levine:

  • 115 ml kokosmelk, lauwwarm
  • 115 ml (volle) melk, lauwwarm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 450 gram tarwebloem
  • 25 gram geraspte kokos
  • 8 gram zout
  • 50 gram poedersuiker of witte basterdsuiker
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 5 gram droge gist


donderdag 6 oktober 2016

Babi Pangang




*schouderkarbonade (of ander vlees, spek schijnt ook lekker te zijn)
*hoisin, of olie met ketjap, of zout en peper

laat je vlees marineren in wat je als marinade gebruikt, of bestrooi met zout en peper. Vervolgens kan je het vlees in de pan braden, in de oven, of, zoals ik meestal doe, op een handige barbecue . (Ik ben dol op mijn Cobb; er hoeven maar heel weinig kooltjes is, met een stuk of 10 kom je al een heel eind, en is snel klaar voor gebruik, en je kan hem gewoon op een tafel zetten en vastpakken en verzetten terwijl hij aan is enzo)

Als het vlees gaar is kan je het warm houden in de oven, dan komt er gelijk een lekker donker korstje op hier en daar. Ondertussen maak je dan de saus:


  • knoflook naar smaak. bv 3 teentjes
  • rode peper naar smaak, bv een halve peper (zonder de zaadjes, tenzij je van erg pittig houdt) Wat sambal ipv verse peper kan natuurlijk ook.
  • olie
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 a2 eetlepel azijn
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 300 ml bouillon
  • eetlepel maizena tot een papje geroerd met beetje koud water
De knoflook met de peper en de tomatenpuree fruiten, blussen met de bouillon. Doe er de azijn en de gembersiroop bij en laat op zacht vuur een minuut of 10 pruttelen. Dan de saus binden met het maizenapapje. het spreekt voor zichzelf dat je de saus zuurder/minder zuur, meer of minder knoflook, gember, dikker/dunner .. etc kan maken, naar eigen smaak.

Bij het opdienen kan je een pot atjar tjampoer uit laten lekken en op de bodem van je schaal leggen, daarop het vlees, en dan vervolgens de saus. Of als je het mooier vindt eerst de saus en dan het vlees natuurlijk. Evt garneren met wat je hebt, bv komkommer, gebakken uitjes, kroepoek ..


zondag 2 oktober 2016

makkelijke fudge / easy fudge


Supermakkelijk recept! Je maakt het met gecondenseerde melk, van die blikjes uit de supermarkt, een klein beetje boter, chocolade naar keuze, en vulling naar keuze.

de verhoudingen zijn: 200 gram gecondenseerde melk, 15 a 20 gram boter, 200 gram chocolade.

werkwijze:
in een pannetje op laag vuur al roerend de ingredienten smelten en mengen. Evt vulling erdoorheen roeren. Bekleed een vorm met bakpapier (ik heb een cakeblik genomen) zodat je straks de fudge uit de vorm kan krijgen. Stort de massa in de vorm, en paar uur koelen.


In een blikje gecondenseerde melk zit 400 gram. Je kan je fantasie er verder helemaal op los laten; dunne laagjes, of een dik eenkleurig blok  ... vulling of geen vulling (nootjes, marsmallows, rozijntjes, cranberries, kokos, muesli, cruesli, popcorn, gepofte granen, kruidnootjes, pinda's, stukjes koek, pindakaas, enz enz) .. meerkleurig of gemarmerd ... Als je mooie laagjes wil moet je tussen de laagjes door de bak een uurtje in de koelkast zetten.

Het eindresultaat schijnt een week of 2 houdbaar te zijn.

zondag 28 augustus 2016

american pancakes

Deze American pancakes zijn dikker en luchtiger dan de gewone pannekoeken. Ook wat zoeter, maar goed, dat is logisch, aangezien er suiker en vanillesuiker in gaat.


dan nog toevoegen
  • 1 glazen theemok melk (225 ml)
  • 1.5 glazen theemok meel (200 gram)
  • zakje bakpoeder
  • zakje vanillesuiker
en verder mixen.

Op matig vuur pan verwarmen, en kleine pannenkoekjes bakken. In een pan van 28 cm passen er 3 tegelijk. Als er gaatjes in de pannenkoek komen en de bovenkant bijna droog is kan je hem keren. 
Als je een goede pan hebt met anti-aanbaklaag kan je de pannenkoekjes zonder boter bakken, anders wel boter in de pan doen. (op de foto zijn de pannekoekjes die egaal van kleur zijn zonder, en de andere met boter gebakken.)



zaterdag 27 augustus 2016

tomatensoep met balletjes.


  • 1 schaaltje rundersoepballetjes - natuurlijk pak je dat iets duurdere 3 sterren-beter-leven-vlees
  • 750 gram tomaten (liefst tros of roma) grof gesneden
  • 250 gram cherrytomaatjes gehalveerd of in kwarten.
  • flink tak of paar kleine takjes rozemarijn (als je bij mij in de buurt woont kan je dat plukken bij de speeltuin op de Ganzeweide)
  • 6 a 7 takjes tijm -- ook te plukken bij de speeltuin. Als je niet in de buurt van die speeltuin woont kan je ook gedroogde italiaanse kruiden gebruiken.
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui, gesneden
  • 1 winterworteltje/paprika, gesneden
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 doosje/blikje tomaat (of gewoon nog 500 gram tomaten natuurlijk als je het in het goedkope seizoen maakt)
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels suiker
  • eetlepel olie om in te braden
braad de balletjes en zet apart.

fruit de knoflook in de olie, voeg dan de ui toe, de wortel en de tomatenpuree, even fruiten, dan de 750 gram tomaten, water, suiker, doosje/blik tomaat, bouillonblokken, takjes kruiden. Als je de takjes gewoon heel laat,, en bv met 1 takje tijm bij elkaar bindt, kan je ze er straks makkelijk weer uit halen. Je hoeft ze er natuurlijk niet perse uit te halen, maar als je ze erin gaat laten zitten dan moet je de kruidenblaadjes plukken en de stengeltjes niet gebruiken.

koken en pureren met de staafmixer. Dan de cherrytomaatjes en de balletjes toevoegen en even mee laten warmen.


maandag 22 augustus 2016

Oosterse kip met sinaasappel



1 kilo kip (bv kippendijenfilet, met kippenkluifjes kan ook, maar wordt wel vetter dan)

marineren met:

2 eetlepels olie
2 theelepels gehakte knoflook
2 theelepels geraspte gember
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel djinten
evt bouillonpoeder of zout naar smaak

de kip aanbraden en uit de pan halen. Als er veel vet in de pan zit, afgieten.

saus:

4 of 5 eetlepels groene-dop-kikkoman soyasaus (deze is minder zout)
150 ml sinasappelsap
ongeveer half potje sinasappelconfituur/marmelade
2 eetlepels tomatenketchup
5 eetlepels pindakaas
1 eetlepel sambal, of naar smaak
3 eetlepels bruine suiker

maak de saus, doe in de pan waar je de kip in hebt aangebraden. Goed mengen en evt even laten inkoken. Dan de kip er weer in en onder af en toe omscheppen laten garen.

je gerechtje is nu al lekker en kan je zo eten (saus evt binden met maizena) maar je kan ook de saus in een ovenvaste schaal doen, de kip erop leggen, de kip wat bestrooien met bruine suiker, en in de oven zetten tot het er nog mooier uitziet. Je kan er ook wat pinda's en koriander of peterselie over strooien, en partjes sinasappel bij leggen.

Chocoladetaart



cake:
4 eieren
225 gram suiker (250 ml)
400 gram meel (600 ml)
320 gram melk 
280 gram olie
zakje vanillesuiker
zakje bakpoeder
2 eetlepels cacoapoeder
snufje zout

eieren met de suiker en vanillesuiker mixen tot het lichtgeel en romig eruitziet. Dan de melk en de olie erdoorheen mixen, als het goed gemengd is ook het meel, zout, bakpoeder en cacoapoeder toevoegen.

het beslag in je ingevette/met bakpapier bekleede vorm gieten (ik gebruik een ronde vorm van 24 cm) en in een oven van ong 180 C gaar bakken (als een sateprikker er schoon uitkomt is de cake gaar, bij mij duurt dat ongeveer 40 minuten)

vulling:
(halfzoete) jam
125 ml slagroom met klopfix geklopt
250 ml slagroom
100 gram melkchocolade
150 gram pure chocolade
evt geraspte chocolade in de gewenste kleuren voor de decoratie




Als de cake is afgekoeld kan je hem horizontaal doormidden snijden om te vullen. Ik snij ook meestal het bovenste stukje eraf zodat de taart mooi vlak wordt.

De onderste helft bestrijken met jam naar smaak, en daaroverheen de 125 ml met klopfix opgeklopte slagroom. Je kan natuurlijk ook de taart 2 keer doorsnijden zodat je meer laagjes hebt. Stapel de lagen dan weer op elkaar.

Voor de ganachelaag maak je de 250 ml slagroom heet, en giet dat dan over de 250 gram vantevoren in stukjes gebroken chocolade. na een minuut of wat is de chocola gesmolten en kan je de room goed met de choclade mengen. Dit mengsel eerst laten afkoelen en dan goed opkloppen. Ik moet eerlijk zeggen dat mij dat nooit echt lukt, mss ben ik te ongeduldig en heb ik het nooit koud genoeg laten worden. Hoe dan ook, als je het hebt opgeklopt, of niet, want het hoeft niet perse, dan giet je het over de cake zodat die overal een laag ganache krijgt. Deze laag kan je dan weer bestrooien met geraspte chocolade zoals ik heb gedaan, maar je kan er ook toefjes slagroom op doen, of aardbeien, of wat je wil.

met dezelfde ingredienten maakte ik ook kleine taartjes. Omdat die hoger waren kon ik ze in makkelijker in meerdere laagjes doen.



zaterdag 13 augustus 2016

risolles





vulling:

500 gr gehakt
half pak doperwtjes
ui
prei
wortel
knoflook
peterselie
peper
bouillonpoeder/blokje
2 eetlepels bloem
100 ml melk

ik heb er ook nog bijgedaan:
paar augurken
eetlepel ketjap
3 eetl ketchup

de vulling van tevoren maken en af laten koelen.

flensjes:

450 meel
850 melk
2 eieren
snufje zout

maak hiervan een beslag.

verder nodig:

4 geklutste eieren
pakje paneermeel
olie om in te frituren


maak van het beslag flensjes. (ik doe dat in een pannetje zonder boter) Het flensje hoeft alleen maar droog te worden, je hoeft het niet te keren. Het hoeft ook niet bruin; je gaat het later nog frituren. Zodra het flensje klaar is moet je het vullen. Ik deed dat eerst pas toen ik alle flensjes klaar had, maar toen zaten de onderste al aan elkaar geplakt. Op een gegeven moment had ik het ritme te pakken van flensje uit de pan .. beslag in de pan ... flensje vullen en paneren .. en dan was het nieuwe flensje ondertussen ook gaar, dus kon ik gelijk door.
Maar goed, dat vullen dus. Doe een hoopje vulling midden op je flensje, en vouw het als een loempia. Gebruik losgeklopt ei als plaksel. Haal het pakketje dan door geklopt ei, en door het paneermeel. Dan is het klaar om gefrituurd te worden. Het is een beetje uitproberen hoeveel vulling je moet gebruiken. Te weinig is jammer, teveel ook want dan is er grote kans dat je flensje scheurt.

lekker met bv chilisaus

maandag 8 augustus 2016

sambaleieren

10 hardgekookte eieren, bruin gebakken in zonnebloemolie/wokolie
4 cm laos(galanga) / gember
4 salam blaadjes (of limoenblaadjes zoals ik had, of een scheutje citroensap als je alleen dat hebt)
200 ml dikke kokosmelk - zo'n klein kartonnen pakje
1 klein blikje tomatenpuree
zonnebloemolie/wokolie


Ingrediënten voor de boemboe:

1 grote ui
aantal teentjes knoflook (mag best een stuk of 5 zijn)
1.5  rode lomboks of meer of minder naar smaak

1 klein blikje tomatenpuree
1 theelepel trassi
1 theelepel suiker


begin met de eieren te koken tot ze hardgekookt zijn, laat ze schrikken, even afkoelen, en pel ze. Bak ze in olie tot ze wat gebruind zijn.

dan maak je de kruidenpasta. Stamp/blender alles voor de boemboe tot je een pasta hebt. Fruit de pasta met olie in de wok, samen met de blaadjes, en de laos. Dan de kokosmelk erbij en de eieren erbij en even laten sudderen. 

dinsdag 21 juni 2016

bagels


Mijn eerste bagels bakte ik naar recept van Emmanuel Hadjiandreou: uit hoe bak ik brood. (Aanrader trouwens). Dat recept gebruikt alleen tarwebloem, en dat gaat prima, maar omdat ik goedkope inferieure euroshopperbloem gebruik gooi ik er vaak wat andere dingen doorheen, dan voelt het wat minder slecht.

350 bloem
150 griesmeel (soms vervang ik dit door spelt)
20 rogge
10 gram zout
7 gram gist
theelepel honing
1 ei
25 gram boter
275 lauw water

Van deze ingredienten deeg kneden. Ik doe dat in mijn keukenmachine - lekker makkelijk, in mijnes kan gewoon 3x het recept in 1 keer. Ik hou dan wel 1/3 van het meel achter, en giet dat er langzaam bij als de overige ingredienten goed gemengd zijn. Je kan natuurlijk ook met de hand kneden, of als kneden niet je ding is alleen goed roeren en dan met tussenpozen van een minuut of 10 een aantal keer stretch en fold doen. (deze methode is beschreven in dat kookboek hoe bak ik brood)

Het deeg blijft een beetje plakkerig. Als je dat vervelend vindt doe er dan gerust een klein beetje meel bij; ik hou zelf gewoon niet van dat stugge deeg. Het hangt er ook wel een beetje vanaf welke meelsoorten je gebruikt; het ene meel heeft nu eenmaal meer water nodig dan het andere. Jij staat met jouw handen in jouw deeg, dus je kan dan zelf het best oordelen of er nog wat water of wat meel bij moet.

Ongeveer een uur laten rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Verdeel het deeg dan in 9 of 10 stukjes. Als je deeg stug is zal je de stukjes even moeten laten rusten om ze wat handelbaar te laten worden. Bol de deegjes mooi op, en prik er vervolgens een gat in met je vinger. Rek dat gat een paar cm op - de bagel gaat nog flink rijzen en anders hou je geen gat meer over. 

Laat de bagels ongeveer een kwartiertje rijzen. (met de kanttekening dat het nu ik dit typ wel zomer is .. in de winter gaat dat rijzen allemaal wat trager)

Breng een ruime pan met water aan de kook, met een theelepel zout (en evt een theelepel baking soda). Leg de bagels in het kokende water (ze kunnen er niet allemaal tegelijk in he .. in mijn 28cm pan passen er 3 tegelijk) Als het goed is duikt de bagel die je in de pan laat zakken al snel weer half beven water - zoniet laat ze dan nog even rijzen. Ik kook ze altijd ongeveer een minuut per kant - zonder deksel op de pan. Als je ze te lang kookt dan worden ze plat en papperig - dat komt niet meer goed in de oven.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 240 graden. (zodra je de broodjes in de oven doet dan de temperatuur wat terugdraaien, naar 200)

De bagels die gekookt zijn en voldoende afgekoeld besmeer je met losgeklopt ei. Je kan ze vervolgens in een bord met zaadjes naar keuze dopen voor de afwerking - of je laat het bij het eierglanslaagje. 
als de oven goed warm is doe je een bakplaat (ik gebruik bakpapier op de bakplaat) met bagels in de oven. Deze broodjes worden mooier als je zorgt dat er wat stoom in de oven zit. Dat kan je bereiken door een bakje op de vloer van de oven te zetten en daar wat kokend water in te gooien als je de broodjes in de oven schuift. Als je een kleine oven hebt waar dat niet in past, net als ik, dan kan je ook met een plantenspuit gedurende de eerste 5 minuten 2 a 3 keer water boven de broodjes in de oven sprayen.

Bak de bagels tot ze goudbruin en gaar zijn, in 15 a 20 minuten. (Ik weet het, meten is weten, maar ik klop zelf bij deze broodjes altijd even op de bodem om te horen of ze gaar zijn - ze klinken dan hol)

zondag 19 juni 2016

pizzaschuitjes


  • 100 griesmeel
  • 200 bloem
  • klein blikje tomatenpuree
  • 5 gram gist
  • 5 gram zout
  • 2 gram suiker
  • 200 lauw water
deeg kneden van alle ingredienten. Als je het deeg te plakkerig vindt kan je iets meel toevoegen, maar liever niet teveel.

als het deeg gerezen is rol je er lange lapjes deeg van, en je belegt ze met wat je wil. Ik heb ze deze keer besmeerd met rode pesto, kaas erover, olijven, rode en oranje tomaatjes, en snippers ham. Ik heb de randen een beetje gevouwen om te voorkomen dat de vulling er af zou vallen.




15 a 20 minuten in een oven van 220 celcius - of gewoon tot ze goed zijn.

zaterdag 18 juni 2016

zomer-zuurdesembrood

Ik noem dit "zomerzuurdesembrood" omdat deze werkwijze met deze rijstijden bij mij alleen werkt in de zomer. In andere jaargetijden is helaas de omgevingstemperatuur zoveel lager dat het allemaal anders moet.


  1. ongeveer 100 gram starter (desem dus. Ik heb mijn desem in zo'n mason jar in de koelkast. Op het moment dat ik het gebruik haal ik het eruit, schep die ongeveer 100 gram eraf -er blijft maar heel weinig over in het potje dan-, en vul weer aan met 50 gram water en 50 gram (tarwe/rogge)meel. Dit laat ik buiten de koelkast totdat het goed gerezen is, en dan zet ik het weer in de koelkast tot mijn volgende brood)
  2. 600 gram meel. Meestal neem ik 100 gram spelt, 100 gram rogge, en 400 bloem.
  3. 100 gram zaden/pitjes. Altijd een gedeelte lijnzaad, 25 gram oid, en dan soms sesamzaad, soms pompoenpitten, soms beide .. gewoon wat ik heb)
  4. 430 lauw water. 
  5. lepeltje honing
  6. 11 gram zout
Ik begin, zo net na het avondeten, met de starter goed los te kloppen in lauw water. Dan de honing en spelt en rogge er bij, en weer goed roeren. Soms laat ik het zo even staan. Dan de bloem en het zout er bij, en kneden. Op een gegeven moment de zaadjes erbij, en verder kneden. Het blijft wat plakkerig: zo wil ik het, als ik het niet plakkerig vind dan doe ik er nog wat water bij.

Als het goed gekneed is doe ik een lepel olie in een kom en doe daar het deeg in, en dan alles in een plastic zak. 

De volgende ochtend is het deeg mooi gerezen en ga ik verder. Ik stort het op een plank (die ik ingevet heb of bestrooid met wat meel), en verdeel het in 2 stukken. Deze stukken bol ik op, besmeer met water, doe er zaadjes op, en leg ik naast elkaar in een romertopf.



Die romertopf doe ik dicht en laat ik een uurtje met rust. Dan snij ik het deeg in, en zet de romertopf in een KOUDE oven. De oven zet ik aan op 230 graden (hoger gaat hij niet). Na ongeveer 35 minuten haal ik het deksel van de romertopf en zet de schaal met het brood weer terug tot het brood mooi bruin en gaar is. (Dat duurt dan meestal nog een minuut of 20. Voor de zekerheid meet ik soms de kerntemperatuur met een vleesthermometer - die moet boven de 97 graden zijn.)

Het brood is niet superluchtig met van die grote gaten, maar wel superlekker :-) 

pesto-kaas broodje


voor dit broodje heb ik het deeg genomen van pitabroodjes met een lepel rode pesto er nog extra doorheen.

Toen het deeg gerezen was heb ik bolletjes in een lang lapje uitgerold, besmeerd met pesto en kaasblokjes erover verdeeld, en vervolgens de randen omgevouwen zodat het een soort schuitjes werden. 

(Ik  gebruikte ongeveer 75 gram meel per schuitje.)

dinsdag 7 juni 2016

rabarbercake(1)


300 bloem
75 griesmeel
300 suiker
2,5 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
citroenrasp
vanillesuiker
4 eieren
150 gram gesmolten boter
150 gram yoghurt
2 dikke stelen rabarber (ik had zeker 350 gram na het schoonmaken)

meng de droge bestanddelen. Klop de eieren even (gewoon met de hand) en roer daar de rest van de ingrediënten doorheen - behalve de rabarber, die doe je echt op het allerlaatst. Zet de cake in een voorverwarmde oven van 165 graden, ongeveer een uur. Als een sateprikker eruit komt zonder beslag eraan dan is het klaar.

Deze hoeveelheid is meer dan een standaardcake, 1,5 keer zoveel om precies te zijn: ik maakte het in een brownievorm.

zaterdag 28 mei 2016

Vlierbloesemsiroop

Zon in een flesje!



supermakkelijk recept! Het begint allemaal met vlierbloesems plukken. Sommige recepten zeggen 12 schermen voor 1 liter water; ik vind dat een beetje karig ..  Hoe meer bloesems, hoe meer smaak, denk ik dan maar. Pluk vlierbloesems, neem ze mee naar huis. Niet wassen! Knip de groene steeltjes er zoveel mogelijk af, maar overdrijf daar niet mee, anders ben je errrrg lang bezig. Boen een citroen schoon, snij in stukjes. Doe de bloesems samen met de citroen in een pot en schenk er water bij, genoeg om de bloesems onder water te zetten, maar niet veel meer. Je kan iets zwaars op de bloesems leggen om ze onder te houden.  Laat het geheel 2 dagen met rust.

Na die 2 dagen giet je het vlierbloesemwater in een pan, liefst door een zeef/ vergiet met een kaasdoek erin. Als je je siroop graag zo helder mogelijk wil hebben dan moet je alleen afgieten; vind je een beetje troebel niet erg, dan kan je de laatste restjes vocht uit de bloesems en citroen wringen.

Even tussendoor: je kan natuurlijk naar hartelust varieren ... handje zwarte bessen erbij, of wat frambozen .. of sinaasappel .. vanillestokje als je van vanille houdt .. enz.

Meet met een maatbeker de hoeveelheid bloesemwater die je nu hebt af, of weeg het, en weeg evenveel suiker af (in grammen) als je water hebt (in ml/grammen). Doe de suiker in een pan, en doe daar het bloesemwater bij, evt nog een keer goed zeven, door bv een koffiefilter (duurt wel even). Je kan, als je het hebt, de siroop aanzuren met citroenzuur, gebruik dan iets van 5 gram per liter bloesemwater. Breng onder regelmatig roeren aan de kook, en giet de hete siroop in gesteriliseerde flessen. (die steriliseer je door ze goed uit te wassen met heet water en dan bv een kwartiertje in een oven van 140 te zetten. Of je laat ze meedraaien in de vaatwasser. Of je kookt ze uit. Als je een weckpan hebt is dat helemaal makkelijk natuurlijk!) Per liter bloesemwater krijg je uiteindelijk 1,5 liter siroop, hou daar rekening mee bij het klaarzetten van je flesjes.

Dop erop, en klaar! Als je het goed hebt gedaan en schoon hebt gewerkt kan je het erg lang bewaren; ik heb nog een paar flesjes van vorig jaar en die zijn nu nog gewoon helemaal goed.

Om te gebruiken schenk je een klein beetje (hou in gedachten dat het 50% suiker is) in een glas en dan leng je het aan met water of bubbeltjeswater. Ik drink het ook graag in de winter, smorgens met heet water. Toch een beetje zonneschijn en lente dan voor mijn lijf :-)

vrijdag 20 mei 2016

worstenbroodjes

Supermakkelijk!


Eigenlijk is het gewoon een opgerold pitabroodje met een knakworstje erin. Ik heb voor 10 worstenbroodjes gebruikt:


  •  100    gram tarwebloem
  •  100 gram griesmeel
  •    4    gram zout
  •    2 gram suiker
  •    4    gram droge gist
  •  130    gram handwarm water
en een blikje knakworstjes dus.

voor het gezicht nog een klein beetje kaas overheen geraspt.

zondag 1 mei 2016

smoothie to go met fruit, granen en yoghurt


Het is in alle opzichten makkelijk, een smoothie. Makkelijk om te maken, en makkelijk om in de koelkast voor het grijpen te hebben, en makkelijk om 'te eten'. Mijn treinende kinderen, die natuurlijk nooit tijd hebben om te ontbijten omdat dat van de slaaptijd afgaat, namen graag een smoothie mee om in de trein op het gemakje leeg te slurpen.

wat heb je nodig?:
  • fruit (mag uit de diepvries komen)
  • havermout (of speltvlokken als je dat liever gebruikt)
  • evt vruchtensap
  • evt yoghurt (niet meeblenderen)
  • potjes waar de smoothie in kan zonder er uit te lekken als je het in je tas meeneemt. Ik heb daarvoor mason jars van Ball (model quilted jelly,12 oz), helaas is daar vaak lastig aan te komen voor een redelijke prijs. 
Wat ik zelf meestal doe:

ik doe in een maatbeker een paar bananen, soms ook aardbeien of mango, en flink wat sinaasappelsap. Daar doe ik dan per 100 ml fruit een flinke eetlepel haver of speltvlokken bij.
Dan blender ik dat met een staafmixer totdat het fruit en de vlokken voldoende kleingemalen zijn.

Dan zet ik een rijtje van die mason jars van Ball klaar, en verdeel het fruitmengsel over de potjes. Meestal vul ik ze dan voor ongeveer de helft met het fruitmengsel, en verder vul ik ze af met yoghurt. Klaar! Dekseltje erop, en in de koelkast. Daar zijn ze wel een paar dagen houdbaar, maar dat redden ze meestal niet. Voordat je er eentje openmaakt om te drinken even goed schudden. Enjoy!




vrijdag 29 april 2016

Dukkah

Dukkah is een heerlijk mengsel van nootjes en specerijen, je kan het eigenlijk overal overheen strooien. Ik heb een recept uit de Allerhande gebruikt.



100 gram amandelen
4 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels (evt gemalen) korianderzaad
2 eetlepels djinten
1 eetlepel (evt gemalen) anijszaad
1 eetlepel (evt gemalen) venkelzaad
1 eetlepel gedroogde oregano

je kan natuurlijk van elk ingredient wat meer of minder nemen, het is maar net wat jij lekker vind. Ik heb er voor gekozen er geen zout door te doen, maar dat kan ook nog.

je schept alle ingredienten op een ovenschaal en zet dat een minuut of 5 in een voorverwarmde oven (ong 180 Celsius) Pas op dat het niet verbrandt.
Vervolgens stamp je het fijn in een vijzel, of je doet het in een keukenmachine of magic bullet - wel zo makkelijk - en zet die een paar keer even aan tot alles grof gehakt is.


je kan het best lang bewaren in een afgesloten potje, wel een maand of wat. (tot de nootjes niet meer lekker ruiken denk ik, maar ook dan, je zal er niks van krijgen als je het dan nog eet)

woensdag 27 april 2016

frittata de patatas met bbq-aardappeltjes


grote verpakking ah aardappeltjes bbq kruiden
8 eieren
100 ml melk
3 paprika s
1 ui
125 gram (of meer) chorizo
peper, zout, knoflook, paprikapoeder, verse peterselie
boter of olie om in te bakken

bak de aardappeltjes in wat boter of olie tot ze bijna gaar zijn. Voeg dan de paprika en de ui toe -kleingesneden- en bak het een paar minuten mee. Roer de chorizo -ook kleingesneden- erdoorheen. Strooi er naar smaak knoflookpoeder door.

klop de eieren en de melk, doe er naar smaak peper, zout, en paprikapoeder bij.

verwarm wat boter in 2 koekenpannen (ik gebruik dan 24cm). Doe in elke koekenpan de helft van de aardappel-mix en de helft van het geklopte ei.  Deksel op de pan en zachtjes laten garen. Evt op het eind even omdraaien zodat de bovenkant ook een kleurtje krijgt. Strooi er als je het bij de hand hebt wat peterselie overheen.

Lekker met een salade van bv sla, tomaat, ui, zilveruitjes, en balsamicodressing.

maandag 25 april 2016

donuts doughnuts


1 kilo meel
3 eieren
flinke eetlepel boter
80 gram poedersuiker (of meer of minder)
16 gram gist
20 gram bakpoeder
8 gram baksoda
2 zakjes vanillesuiker
6 gram zout
300 melk
250 sinas met prik

maak een deeg van alle ingredienten, en kneed tot het soepel is. Het blijft best plakkerig. Al je dat vervelend vindt kan je er wat meel bij doen, maar probeer te voorkomen dat je een stug deeg krijgt.

laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is.

stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, en rol er een lap van van ongeveer 1,5 centimeter dik. Steek er met behulp van een groot en een klein glas donuts van, en leg die op een bakpapier (bestoven met bloem).

laat weer rijzen, minstens een half uur. 

verhit een liter olie in een diepe koekenpan of hapjespan oid. Leg een paar donuts in de olie, als de onderkant bruin is omdraaaien en de andere kant ook bakken. Hou je vuur middelmatig; de donut moet wel de kans krijgen van binnen gaar te worden voordat de buitenkant te donker is.
Je kan ook kleine balletjes maken - die draaien zichzelf om in de olie.

Laat de donuts die gaar zijn uitlekken op keukenpapier of een krant.

Als je ze wil decoreren en/of net zon zoet laagje eromheen wil hebben als om de donuts in de winkel, dan moet je een suikerstroop maken. Neem daarvoor 150 gram poedersuiker en 100 ml water, en evt een zakje vanilleuiker.  Laat het een paar minuten inkoken tot het wat dikker is, en doop de donut in de siroop. Bestrooi dan met hagelslag of vlokken of nog meer poedersuiker of gesmolten chocolade of wat je wil.

ik had een half recept genomen met 500 meel, had 2 eieren gebruikt, en van de rest gewoon de helft. Daar kwamen zo'n 20 donuts uit.



donderdag 21 april 2016

kue mangkok



2 cups meel
1.5 cup kokos
1.5 cup suiker
1.5 cup sprite
1 theelepel zout
eetlepel bakpoeder
vanillesuiker

van alle ingediënten het beslag maken. Doe het in vormpjes, en stoom in een stoompan - ongeveer een half uur. Eigenlijk horen ze open te barsten en er dan uit te zien als een bloem, maar als je het beslag in hoge potjes doet gebeurt dat dus niet. (Ik wilde de stoomcakejes wecken; na het stomen direct de dekseltjes en de klemmetjes erop, en dan een minuut of 15 in kokend water (tot 2/3 van de potjes, hoeven niet onder te staan), zodat ze vacuum zijn.)





woensdag 13 april 2016

Lempers




500 gram ketan (kleefrijst van de toko)
1/2 blok santen
800 water
5 limoenblaadjes
1/2 sereh
2 pandanbladeren
1 theelepel (maatschepje) zout
1 maatschep kippenpoeder (knorr, in de toko, zit een maatschepje bij in)

600 gram kippenvlees
maggiblokje of half bouillonblokje
boemboe voor lempers (in de toko .. )
(evt extra kruiden naar smaak .. ik heb er nog wat knoflook, djinten, kurkuma, ketoembar bijgedaan omdat ik eigenlijk teveel kip had voor de boemboe uit te winkel)

plastic folie (of een rol met slagersfolie, dat is wat steviger en is al onderverdeeld in de goede maat vellen. Ik vond een rol in de toko.)

Spoel de rijst een aantal keer tot het water helder blijft. Laat de rijst een uurtje of langer weken in lauw water. Giet de rijst af en voeg het water, verbrokkelde santen, limoenblaadjes, pandanblad, sereh, kippenpoeder en zout toe. Breng alles samen aan de kook terwijl je af en toe roert. Als de santen goed is opgelost nog een laatste keer goed roeren, warmtebron uit, deksel op de pan, en laten staan tot al het water is opgenomen (dit duurde vandaag bij mij ongeveer een uurtje).
De rijst was nog niet gaar, dus ik heb hem overgedaan in een stoompan, en zacht laten stomen tot het gaar was. Als je rijst stoomt, zorg dat je af en toe wat gaten in de rijstmassa prikt zodat de stoom door de pan kan circuleren.
Bij bijna elk lemperrecept wordt de rijst weer anders gemaakt, dus als deze methode je niet inspireert dan kan je gewoon even googelen naar een andere manier.

De kip (ik had nu filet, want dat zat nog in mijn diepvries, maar ik denk dat dijenfilet lekkerder is. Een hele kip en daar het vlees van pluizen is vast het allerlekkerst) heb ik gekookt in weinig water met een maggiblokje. Daarna heb ik het met het ding dat bij mijn staafmixer zat kleingemalen.
Vervolgens met olie in een wok (of andere pan) opbakken, boemboe toevoegen met de bouillon waar je de kip in hebt gekookt. (als je tenminste niet teveel water hebt genomen daarvoor, anders eerst wat inkoken). Goed mengen en bakken tot het mengsel droog is - zonder het te laten verbranden. (dus doe er echt niet teveel bouillon bij)

Dan is het koken gebeurd en kan het rollen beginnen. DOE DAT ALS DE RIJST NOG WARM IS. Leg een velletje plastic folie op een sushimatje (hoeft niet hoor, kan ook zonder matje, dan gewoon een snijplank oid). Leg 2 eetlepels rijst op de onderste helft van de folie, sla het folie dubbel en vorm een rechthoekig plakje van de rijst. Leg daar een streepje kip op, en rol de rol zoals hij worden moet. Als je je daar niks bij kan voorstellen, zoek dan even een goed filmpje op Youtube, er zijn er genoeg.

Ga op je eigen smaak af hoeveel kip je per rol doet, en hoe groot of klein je de rolletjes maakt. Ik had eigenlijk wat teveel kip gebruikt in elk rolletje - dat kan dus ook nog. Ik gebruikte per rolletje 1/4 maatcupje rijst, en had 20 rolletjes gemaakt uit bovenstaand recept.



dinsdag 12 april 2016

kaisersbroodjes



Kaisersbroodjes, heel lekker, vooral vers uit de oven vallen ze erg in de smaak. Het is inmiddels zelfs zo dat als ik een kind van school ga halen er andere kinderen (die wel eens kwamen spelen en dan een broodje aten) op me af komen om te vragen of ik misschien van die lekkere broodjes bij me heb.

Je kan de broodjes knopen of vouwen, maar ik gebruik liever een broodstempel (HIER te koop en te bewonderen.)


Het recept staat niet alleen in Brood uit eigen oven - van Levine van Doorne, maar ook op haar website waar de hele wereld het kan zien, dus ik mag het met een gerust hart aan jullie verklappen. (met de kanttekening dat ik zelf iets meer water in het deeg doe dan in het recept staat, en vaak een deel van de bloem vervang door griesmeel)

Recept Kaiserbroodjes


Het deeg voor deze overheerlijke kaiserbroodjes wordt gemaakt met een voordeeg: een pâte fermentée. Een pâte fermentée is eigenlijk een ‘oud deeg’: een stuk brooddeeg overgebleven van een vorige portie. Heb je dat niet dan kun je het een aantal uren of een dag van te voren maken en aan het nieuwe deeg toevoegen.

Kaiserbroodjes (9 stuks) 
Recept printen

Pâte Fermentée:
  • 140 gram tarwebloem
  • 0,7 gram droge gist
  • 2,5 gram zout
  • 90 gram water, ± 20 °C
Deeg:
  • de pâte fermentée, in stukjes
  • 285 gram tarwebloem
  • 4 gram droge gist
  • 5 gram zout
  • 50 gram ei (= 1 ei, maat M), kamertemperatuur
  • 15 gram zonnebloem- of olijfolie
  • 100 gram water, 20 – 25 °C
Verder:
  • zonnebloemolie om werkplek, kom en handen mee in te vetten
  • sesamzaad en/of maanzaad om de broodjes mee te garneren
  • bakblik bekleed met bakpapier of bakfolie

Maak de pâte fermentée de dag of avond van tevoren: doe alle ingrediënten in een kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed er met de hand in ± 5 minuten een deeg van. Doe dit niet in de kom maar op een vlak werkopppervlak. Bol het deeg op en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg ± 45 minuten op kamertemperatuur staan. Druk de lucht uit het deeg en zet het deeg goed afgedekt in de koelkast tot gebruik. (Het deeg kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden).

Haal de pâte fermentée ± 30 minuten voordat je het uiteindelijke deeg gaat kneden uit de koelkast en verdeel het met een deegsteker in stukjes.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen tijdens het kneden, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

1e rijs: maak een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in 9 gelijke stukjes (± 75 gram) en bol ieder stukje deeg op. Laat de bolletjes afgedekt ± 15 minuten liggen.

Strengen vormen:
  1. Rol de bolletjes (één voor één) met een deegroller uit tot een lapje. De vorm is niet zo belangrijk, maar niet langer dan de uiteindelijke streng moet worden.
  2. Rol het deeglapje vanaf een lange kant strak op.
  3. Rol de streng onder je handpalmen heen en weer (druk tegen het werkoppervlak) om de naad te sluiten en een overal even dikke streng te krijgen. Het lukt nu nog niet om de streng direct tot de gewenste lengte uit te rollen.
  4. Laat de strengen 5 minuten afgedekt liggen en rol ze dan uit tot een lengte van 35 – 40 cm. Het uitrollen gaat niet in 1 keer, laat de deegstrengen tussendoor afgedekt rusten terwijl je verder gaat met de andere strengen. Pak dan weer de eerste streng en rol hem verder uit. Dek het deeg steeds goed af!
Kaiserbroodjes knopen:
  1. Maak een losse knoop in een streng. Zorg dat er een lus overblijft en aan de beide uiteinden een even lang stuk streng.
  2. Vouw de rechterstreng bovenlangs in de lus. Zorg ervoor dat de streng tijdens het rijzen niet terug kan schieten.
  3. Haal de linkerstreng onderlangs door de lus. Je kunt het puntje er bovenuit laten piepen of verstoppen aan de onderkant.


Kaiserbroodjes vormen met behulp van een broodstempel:


  1. Bol de bolletjes deeg nog een keer op en bestuif ze met wat (rogge)bloem.
  2. Druk met een broodstempel op het bolletje, zorg ervoor dat je niet helemaal doordrukt.



Afwerking: bestrijk de broodjes met een kwastje met water en bestrooi ze met sesamzaad of maanzaad.

2e rijs: leg de broodjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakfolie). De broodjes die je hebt gevormd met behulp van een broodstempel leg je ondersteboven op het bakblik. Deze moeten dan vlak voor het bakken omgedraaid worden zodat de goede kant boven komt te liggen.



Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: draai de broodjes die je met de broodstempel hebt gevormd om zodat de goede kant boven komt te liggen. Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

Deze broodjes kunnen prima ingevroren worden. Laat ze in de open diepvrieszak ontdooien en ‘piep’ ze vlak voor het serveren nog ± 5 minuten op in een op 200 °C voorverwarmde oven.



(bron recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2014/01/recept-kaiserbroodjes.html )