Pagina's

zondag 16 oktober 2016

zoete kokosbroodjes


Vrij naar een recept van Levine van Doorne (een recept wat overigens niet in dat boek staat, misschien wel in haar tweede boek  dat binnenkort uitkomt).

Maak een soepel deeg met:

  1. 1 ei
  2. 1 kartonnetje kokosmelk (150 ml)
  3. 110 gram melk
  4. 50 gram boter
  5. 50 gram geraspte kokos
  6. 50 gram suiker
  7. 450 gram meel (ik gebruikte half bloem, half semolina)
  8. 5 gram gist
  9. 8 gram zout
  10. vanillesuiker

voor de afwerking heb je nog nodig
  1. 50 gram boter en 
  2. 50 gram suiker 

ik deed er verder nog 20 gram rogge en 20 gram extra water bij - in de vorm van een flinke klodder desem, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als je het deeg te plakkerig vindt (nadat je al een poosje kneedt) kan je er nog wat kokos en/of meel bij doen. Als je het juist liever vochtiger hebt kan je er nog een scheutje water bij doen. Of melk natuurlijk.

laat het deeg rijzen tot het in volume ongeveer is verdubbeld, dan bolletjes maken, of 'slakkenhuisjes' of een andere vorm als je daar zin in hebt. Laat de broodjes nog een poosje rijzen, en smeer ze dan in met gesmolten boter (50 gram) en strooi daar suiker overheen (50 gram). Bak de broodjes in een oven van 220 graden in ongeveer een kwartiertje bruin en gaar. Omdat er suiker overheen ligt moet je extra oppassen dat ze niet verbranden.



Lekker met boter en pure hagelslag, of met vers rood fruit, of lekkere zelfgemaakte halfzoete jam.



het oorspronkelijke recept van Levine:

  • 115 ml kokosmelk, lauwwarm
  • 115 ml (volle) melk, lauwwarm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel vanille extract
  • 450 gram tarwebloem
  • 25 gram geraspte kokos
  • 8 gram zout
  • 50 gram poedersuiker of witte basterdsuiker
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 5 gram droge gist


Geen opmerkingen:

Een reactie posten