Pagina's

woensdag 28 februari 2018

Desemdriehoekjes


   


foto van Elles Groenendijk.


Desemdriehoekjes, met veel pitjes, rogge, volkoren en bloem. 
Het is een eigen recept, of experiment, hoe je het ook wil noemen - maar dan op de manier dat je van een omelet met groenten die je toevallig hebt liggen ook kan zeggen dat het een eigen recept/experiment is omdat je het nog nooit eerder met deze groenten in deze verhoudingen hebt gemaakt. Ik bedoel maar: ga niet een dergelijk recept tot de gram volgen en bv speciaal naar de winkel om sesamolie te kopen, of hele lijnzaadpitjes als je alleen maar gebroken hebt. Psylliumvezels? Gewoon weglaten als je niet zoals ik een pot van dat spul hebt staan wat toch een keer ergens in moet. Is je deeg te stug? Doe er wat water bij. Is het te plakkerig naar je zin; wat bloem. Bak je liever met gist? Gebruik dan gist ipv desem. (als je toch graag uitgaat van deze hoeveelheden, weet dan dat desem half meel half water is, dus in dit geval 25 gram volkorenmeel en 25 gram water. Dat kan je dan gewoon als normale ingrediënten nog toevoegen.)
50 gram desem (volkoren)
200 gram volkorenmeel
50 rogge
250 bloem
10 zout
30 gebroken lijnzaad
20 heel lijnzaad
50 sesam
50 zonnepit
50 pompoenpit
425 handwarm water
1 eetl sesamolie
2 eetl psylliumvezels
1 eetl honing
Ik gebruik mijn desem gewoon recht uit de koelkast waar het dan al een dag of wat geduldig staat te wachten. Ik begin dan met het handwarm water met een deel van het meel en het desem heel goed te kloppen. Pas dan doe ik de rest van de ingrediënten er bij.
Deze keer heb ik het deeg eerst ongeveer 12 uur laten rijzen, tot het deeg bijna in omvang was verdubbeld. Toen de broodjes gevormd, en vervolgens nog eens 12 uur laten rijzen. Beide bij kamertemperatuur - waarbij ik moet zeggen dat die niet zo hoog is hier.
gebakken in een voorverwarmd oventje (in bizar koude keuken) op ongeveer 220 graden voor ongeveer 25 minuten. En oja eerst nog bestreken met water en bestrooid met wat pitjes, en voordat ik de broodjes in de oven schoof een paar keer met de plantenspuit in de oven gesprietst.
(Ik doe ook altijd graag walnoten door dit brood, en walnootolie, en dan wat meer honing, maar ik had geen walnoten deze keer.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten