Pagina's

dinsdag 25 juli 2017

hartig brood / focaccia50 gram semolina
100 gram bloem
380 water
7 gram gist

begin met die 3 ingredienten goed te roeren. Voeg nog toe:

350 gram bloem
10 gram zout

goed poosje kneden. Of roeren, want het blijft best een plakkerig deeg.


je kan natuurlijk ook een keukenmachine gebruikenals het al bijna genoeg gekneed is voeg dan nog een flinke scheut olijfolie toe, ruim 2 eetlepels. (van die maatlepels van 15 ml)


laat afgedekt ongeveer een uur rijzen tot het in omvang minstens verdubbeld is. (Hoe snel/langzaam dat gaat hang vooral af van de ongevingstemperatuur.)
stort dan het deeg op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier en bestrooid met semolina. Duw/trek voorzichtig het deeg zo dat het de hele ovenplaat opvult. Niet gaan rollen oid, dan rol je alle mooie luchtbellen eruit en dat is jammer.
dan kan het beleggen beginnen. Dat kan met vanalles; olijven, tomaatjes (niet dat vochtige binnenste) paprika, gebakken ui, chorizo, kaasjes, gebakken champignons .... Neem wat je hebt en wat je lekker lijkt. Ik heb het een ook keer gemaakt met doormidden gesneden druiven, lemon curd, kaas, en rozemarijn: was ook lekker. Duw de stukjes vulling hardhandig in het deeg - als je ze er alleen maar op legt dan worden ze eruit geduwd tijdens het rijzen. Ik zelf ben fan van een bolletje mozzarella in stukjes scheuren en dat ook erin te duwen, dat pakt echt heel goed uit met bakken. Ik beleg het dan als laatste nog met kaas, strooi er wat kruiden over, beetje olie ..

 (deze foto moet eigen een kwartslag gedraaid, maar het is vakantie en ik ben een beetje lui vandaag.)


laat dit afgedekt weer ongeveer een uur rijzen, en bak het dan in een voorverwarmde oven van 220 graden celcius, tot het gaar en mooi en lekker is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten