Pagina's

zondag 19 februari 2017

fruit en groentes drogen


Zelf fruit en groentes drogen is heel gemakkelijk en leuk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is wat geduld en een voedseldroger.

voedseldrogers zijn er in verschillende soorten en maten en in verschillende prijsclasses; je hebt er van een paar tientjes en je hebt er van honderden euro's. Bij de keuze speelt je budget natuurlijk mee, maar ook dingen als: kan hij ergens vast staan of moet je hem steeds uit de kelder tevoorschijn halen .. ga je grote hoeveelheden drogen of alleen eens een paar appeltjes voor de kleinkinderen of vleesjes voor de honden. 

Ik zelf heb een Stockli die ik al jaren veel gebruik en erg tevreden over ben. Als je die koopt zitten er 3 roosters bij; ik heb daar later nog een paar roosters bijgekocht, die kan je gewoon stapelen als je meer droogruimte nodig hebt. 

Favoriet is hier gedroogd fruit, vooral mango, ananas, en kiwi, en gedroogd vlees. Mango en ananas spreekt voor zich: schillen, dun snijden, en drogen tot het droog is. Hoe lang dat drogen duurt is eigenlijk niet te zeggen, dat zal je door ervaring moeten leren. Het hangt er nl helemaal vanaf hoe dun het fruit is gesneden. hoe warm je de droger zet, de omgevingstemperatuur waar de droger staat, of het fruit heel sappig was of minder .. Het enige vervelende van gedroogd fruit is dat het zo snel op is.

Voor vlees neem ik altijd rundvlees - liefst niet met grote stukken vet. Mijn voorkeur gaat uit naar soepvlees, om dat dat al in blokjes gesneden is. Eerst moet het vlees een dag marineren. Dat kan in een zelfgemaakte marinade, maar kan ook in bv een woksaus uit een flesje als je die lekker vindt. (Volgende keer dat ik vlees droog zal ik noteren wat ik er eigenlijk bij doe en het hier melden). In mijn ervaring moeten die blokjes vervolgens wel een hele dag in de droger voordat ze goed droog zijn.

Groente droog ik op het moment dat het erg goedkoop is. Ik bewaar dat dan in een pot in mijn kast, en als ik bv soep maak of een stoofpot oid kan ik naar wens wat extra groente erbijdoen. Of ik droog het tot het kurkdroog is en vermaal het vervolgens tot bouillonpoeder. 
Champignon is ook fijn om te drogen, geeft een hele fijne smaak aan pasta of pastasaus. Knoflook, in plakjes gesneden, ook super. En alle kruiden die je in de zomer in overvloed hebt staan kan je oogsten en drogen zodat je het in de winter in overvloed in je keuken hebt staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten