Pagina's

dinsdag 21 juni 2016

bagels


Mijn eerste bagels bakte ik naar recept van Emmanuel Hadjiandreou: uit hoe bak ik brood. (Aanrader trouwens). Dat recept gebruikt alleen tarwebloem, en dat gaat prima, maar omdat ik goedkope inferieure euroshopperbloem gebruik gooi ik er vaak wat andere dingen doorheen, dan voelt het wat minder slecht.

350 bloem
150 griesmeel (soms vervang ik dit door spelt)
20 rogge
10 gram zout
7 gram gist
theelepel honing
1 ei
25 gram boter
275 lauw water

Van deze ingredienten deeg kneden. Ik doe dat in mijn keukenmachine - lekker makkelijk, in mijnes kan gewoon 3x het recept in 1 keer. Ik hou dan wel 1/3 van het meel achter, en giet dat er langzaam bij als de overige ingredienten goed gemengd zijn. Je kan natuurlijk ook met de hand kneden, of als kneden niet je ding is alleen goed roeren en dan met tussenpozen van een minuut of 10 een aantal keer stretch en fold doen. (deze methode is beschreven in dat kookboek hoe bak ik brood)

Het deeg blijft een beetje plakkerig. Als je dat vervelend vindt doe er dan gerust een klein beetje meel bij; ik hou zelf gewoon niet van dat stugge deeg. Het hangt er ook wel een beetje vanaf welke meelsoorten je gebruikt; het ene meel heeft nu eenmaal meer water nodig dan het andere. Jij staat met jouw handen in jouw deeg, dus je kan dan zelf het best oordelen of er nog wat water of wat meel bij moet.

Ongeveer een uur laten rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Verdeel het deeg dan in 9 of 10 stukjes. Als je deeg stug is zal je de stukjes even moeten laten rusten om ze wat handelbaar te laten worden. Bol de deegjes mooi op, en prik er vervolgens een gat in met je vinger. Rek dat gat een paar cm op - de bagel gaat nog flink rijzen en anders hou je geen gat meer over. 

Laat de bagels ongeveer een kwartiertje rijzen. (met de kanttekening dat het nu ik dit typ wel zomer is .. in de winter gaat dat rijzen allemaal wat trager)

Breng een ruime pan met water aan de kook, met een theelepel zout (en evt een theelepel baking soda). Leg de bagels in het kokende water (ze kunnen er niet allemaal tegelijk in he .. in mijn 28cm pan passen er 3 tegelijk) Als het goed is duikt de bagel die je in de pan laat zakken al snel weer half beven water - zoniet laat ze dan nog even rijzen. Ik kook ze altijd ongeveer een minuut per kant - zonder deksel op de pan. Als je ze te lang kookt dan worden ze plat en papperig - dat komt niet meer goed in de oven.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 240 graden. (zodra je de broodjes in de oven doet dan de temperatuur wat terugdraaien, naar 200)

De bagels die gekookt zijn en voldoende afgekoeld besmeer je met losgeklopt ei. Je kan ze vervolgens in een bord met zaadjes naar keuze dopen voor de afwerking - of je laat het bij het eierglanslaagje. 
als de oven goed warm is doe je een bakplaat (ik gebruik bakpapier op de bakplaat) met bagels in de oven. Deze broodjes worden mooier als je zorgt dat er wat stoom in de oven zit. Dat kan je bereiken door een bakje op de vloer van de oven te zetten en daar wat kokend water in te gooien als je de broodjes in de oven schuift. Als je een kleine oven hebt waar dat niet in past, net als ik, dan kan je ook met een plantenspuit gedurende de eerste 5 minuten 2 a 3 keer water boven de broodjes in de oven sprayen.

Bak de bagels tot ze goudbruin en gaar zijn, in 15 a 20 minuten. (Ik weet het, meten is weten, maar ik klop zelf bij deze broodjes altijd even op de bodem om te horen of ze gaar zijn - ze klinken dan hol)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten