ingredienten 1e stap:
- 100 gram kristalsuiker
- 25 gram water
- 500 kristalsuiker
- 290 gram kokend heet water
- scheutje citroensap
dat citroensap zorg er trouwens voor dat de stroop niet zo snel weer kristalliseert als het in de pot zit.
doe de suiker en het water in een pan, en laat het onder goed roeren koken tot je merkt dat het bruinig wordt. Dan moet je snel zijn dus zorg dat je de ingredienten voor de 2e stap klaar hebt staan - het kan heel snel te donker worden en dan is het echt niet lekker meer te krijgen.
voeg dan het kokende water toe en roer. Doe dat extreem voorzichtig; de caramelliserende suiker is errrg heet (160 -170 graden celcius heb ik me laten vertellen) en het geheel kan spatten!!
voeg het citroensap toe. Dan aan de kook brengen. Sommige recepten zeggen dat je het 45 minuten moet laten pruttelen, ik geef er de voorkeur aan om er een thermometer in te steken en het gas uit te draaien op het moment dat de stroop de 118 bereikt heeft. Het ziet er dan nog erg dun uit, maar kom niet in de verleiding nog even door te koken, want dan wordt het te hard.
Giet de stroop in een schone pot, en klaar ben je weer!
wanneer voeg je de rest van de suiker toe?
BeantwoordenVerwijderen