Pagina's

dinsdag 25 juli 2017

hartig brood / focaccia



50 gram semolina
100 gram bloem
380 water
7 gram gist

begin met die 3 ingredienten goed te roeren. Voeg nog toe:

350 gram bloem
10 gram zout

goed poosje kneden. Of roeren, want het blijft best een plakkerig deeg.


je kan natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken



als het al bijna genoeg gekneed is voeg dan nog een flinke scheut olijfolie toe, ruim 2 eetlepels. (van die maatlepels van 15 ml)


laat afgedekt ongeveer een uur rijzen tot het in omvang minstens verdubbeld is. (Hoe snel/langzaam dat gaat hang vooral af van de ongevingstemperatuur.)




stort dan het deeg op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier en bestrooid met semolina. Duw/trek voorzichtig het deeg zo dat het de hele ovenplaat opvult. Niet gaan rollen oid, dan rol je alle mooie luchtbellen eruit en dat is jammer.




dan kan het beleggen beginnen. Dat kan met vanalles; olijven, tomaatjes (niet dat vochtige binnenste) paprika, gebakken ui, chorizo, kaasjes, gebakken champignons .... Neem wat je hebt en wat je lekker lijkt. Ik heb het een ook keer gemaakt met doormidden gesneden druiven, lemon curd, kaas, en rozemarijn: was ook lekker. Duw de stukjes vulling hardhandig in het deeg - als je ze er alleen maar op legt dan worden ze eruit geduwd tijdens het rijzen. Ik zelf ben fan van een bolletje mozzarella in stukjes scheuren en dat ook erin te duwen, dat pakt echt heel goed uit met bakken. Ik beleg het dan als laatste nog met kaas, strooi er wat kruiden over, beetje olie ..

 (deze foto moet eigen een kwartslag gedraaid, maar het is vakantie en ik ben een beetje lui vandaag.)


laat dit afgedekt weer ongeveer een uur rijzen, en bak het dan in een voorverwarmde oven van 220 graden celcius, tot het gaar en mooi en lekker is.


donderdag 25 mei 2017

spekkoek watermeloen


  1. 375 gram roomboter op kamertemperatuur
  2. 22 eierdooiers
  3. 6 eiwitten
  4. 325 gram suiker
  5. 125 gram gecondenseerde melk
  6. 150 gram bloem
  7. 50 gram roomkaas
  8. 30 ml/2 eetlepels lemoncurd (orginele recept zei srikaya, maar dat kon ik niet vinden)
  9. 1 flinke theelepel! ovalett/TBM/SP (emulgator, kan je evt weglaten)
  10. 1 theelepel! pandanpasta
  11. 1 theelepel! rode kleurstof
  12. 1 theelepel! smaak naar keuze (extract uit een flesje. ik wilde citroen naar had perongeluk ananas maar proefde er maar weinig van. En ik had het door het witte beslag gedaan waardoor dat oranje werd .. jammer!)
  13. 5 oreocookies
de boter mixen met de gecondenseerde melk, tot het een egale zachte wittige creme, 



de eierdooiers, roomkaas, suiker, ovalett en lemon curd mixen tot het heel licht van kleur is. Echt heel goed en lang laten mixen, wel een half uur ofzo. Doe deze substantie beetje bij beetje bij de botercreme, en mix het er voorzichtig doorheen. 

de eiwitten stijf kloppen en door het beslag scheppen. Meel zeven en ook toevoegen, vouwen tot het het egaal beslag is.

verdeel het beslag over 3 bakjes. 
1 bakje van 300 gram - daar doe je de pandanpasta doorheen.
1 bakje van 150 gram
de rest, daar doe je 1 flinke theelepel rode kleurstof doorheen, en evt een smaakje.

breek de koekjes in kleine stukjes.

dan ga je aan de slag. Begin met een een laagje groen (als je het heel precies wil doen kan je het beslag dat je voor de laagjes gebruikt wegen, het moet dan ongeveer 75 gram zijn. Doe het in de oven waarvan alleen de bovenwarmte/grill aanstaat, op 200 graden. Wacht tot het laagje goudbruin is, en pak de vorm dan uit de oven en schep de volgende laag er op. (Je hebt nu de helft van het groene beslag gebruikt)
Als het 2e groene laagje bruin is doe je 1 laagje van het beslag wat de gewone lichte kleur heeft (gebruik de helft van het beslag).



dan begin je met de rode laagjes. Doe om en om een laagje zonder 'pitjes' en een laagje met 'pitjes' - de gebroken oreocookies dus, die je een beetje in de laag beslag drukt. Ga door tot het rode beslag op is.

Sluit af met weer 1 witte laag, en 2 groene laagjes. Als het laatste laagje bruin is, dek het geheel dan af met een stuk aluminiumfolie, en laat het op 180 graden onder en bovenwarmte nog een kwartiertje staan.

Klaar! (nou ja ... je hebt nu nog een bult afwas natuurlijk.) 

als een laagje wat bobbelig uit de oven is gekomen, druk het dan voorzichtig een beetje aan voordat je het volgende laagje er op smeert.



dinsdag 2 mei 2017

roggerol met zuidvruchten en noten





125 gram roggebloem
125 gram roggemeel (of een andere verhouding .. het oorspronkelijke recept -oudbrabants roggebrood, zonder noten en vruchten-  is met alleen roggemeel)
140/150 gram warm water
1 lepel stroop
200 gram gedroogde vruchten
100 gram noten/pitten (ik had 50 gram walnoten, 30 gram geroosterde pompoenpitjes en 20 gram gebroken lijnzaad)
5 gram zout



meng alle ingredienten en kneed er een stevig deeg van. Maak er een rolletje van en wikkel er een (thee)doek omheen. 



Doe het in een pan met zoveel water dat het onder staat, en breng aan de kook. Laat het ongeveer 3 uur zachtjes koken, halverwege kan je de rol een keertje omdraaien.

Als je de rol dan uitpakt is het echt heel vies en zompig. Wel gelijk als het genoeg gekookt heeft doen, en hup, direct in de oven die je op tijd hebt voorverwarmd op 100 Celcius, en laat een kwartier a 20 minuten drogen. Laat de rol vervolgens afkoelen. 
Lekker met kaasjes!

dinsdag 25 april 2017

stoofvlees uit mongolië uit de slowcooker



Ik heb geen flauw idee waarom dit vlees Mongolisch heet, maar lekker vind ik het wel. Ik was halverwege de dag verkouden geworden dus ik heb het 's avonds makkelijk gehouden met aardappelpuree uit een zakje (bah) en  extreem grof gesneden snijboontjes, en appelmoes óók al uit een potje. Dat kan natuurlijk allemaal nog een stuk lekkerder, of met rijst. Wortelsalade lijkt me er erg lekker bij ook.
Supermakkelijk om het in de slowcooker te maken - het moeilijkste en tijdrovendste van alles was nog wel de hoisinsaus (ongeveer zo dik als dikke mayonaise) uit het flesje te krijgen. Dus: als je het nog moet kopen, neem zo 'n potje waar je gewoon uit kan scheppen, dat scheelt weer wat frustratie.

Alle ingredienten zijn een 'ongeveer' hoeveelheid en naar smaak/wens aan te passen.


750 gram rund
olie om aan te braden
30 gram maizena
2 uien
3 teentjes knoflook
paar lenteuitjes/prei
60 ml soja saus (geen ketjap)
75 ml hoisin
100 ml water
50 gram bruine suiker
stukje gember
beetje sesmazaadjes en sesamolie

het vlees in stukjes/reepjes snijden en in een zakje schudden met de maizena. Aanbraden in wat olie.
Doe het vlees samen met de andere ingredienten in de slowcooker, en dan maar cooken tot het gaar is. Hoe lang dat duurt hangt af van het soort vlees dat je gebruikt hebt. Neem je iets als rosbief dan is dat natuurlijk sneller gaar dan susserlapjes ..


zondag 16 april 2017

zachte gevulde broodjes



100 gram turkse yoghurt
200 gram warm water
10 gram gist
10 gram suiker
2 eieren
50 gram olijfolie
200 gram semolina
400 gram bloem
12 gram zout

1 ei losgeklopt met 1 eetlepel water, om de broodjes te bestrijken voor ze de oven ingaan.

Doe de yoghurt, het water, de suiker, de semolina en de gist in een kom en roer het goed tot je ziet dat de gist gaat schuimenkneden. Dit is best een plakkerig deeg; als je daar niet van houdt doe er dan steeds wat bloem bij tot je het stevig genoeg vindt. Laat rijzen tot het in omvang verdubbeld is.



verdeel het deeg in bolletjes. Ik had uit deze hoeveelheid deeg 14 bolletjes van ongeveer 75 gram




duw elk bolletje plat, leg een vulling middenop, en vouw de randen dan wat naar elkaar toe.




ik had als vulling kaas met turkse knoflookkipworst, en ajvar met mozzarella. De variant met de pittige turkse worst vond gretiger aftrek - ik vond die zelf ook lekkerder, vooral door het pittige van de worst.


laat de broodjes nog een poosje rijzen -als je daar tijd voor hebt hoor, ze worden ook niet vies als je deze 2e rijs overslaat. Bestrijk de randen met een met een eetlepel water losgeklopt ei, bak ze in een voorverwarmde oven op 200 Celcius voor ongeveer 15 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.



Eet smakelijk!



dinsdag 14 maart 2017

zacht turks brood


kneed

  • 500 gram meel (ik had 200 semolina en 300 bloem)
  • 285 gram water
  • 9 gram gist
  • 15 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 4 eetl (60 ml) olijfolie
tot een soepel deeg, 


en laat afgedekt rijzen tot het in volume ongeveer verdubbeld is.


vorm van het deeg 1 grote of 2 kleinere dunne ovale broden. Je kan er met je deegsteker oid eventueel een patroontje in maken.


laat deze weer een poosje afgedekt rijzen (Mijn ovenplaat past precies in een pedaalemmerzak. je kan ook een theedoek natmaken met warm water en uitwringen en die gebruiken om de broden te bedekken om zo te voorkomen dat de buitenkant uitdroogt). Verwarm de oven ondertussen voor op 220 Celcius. Bestrijk de broden met geklopt ei en strooi er wat zaadjes naar keuze op.


Schuif de broden in de oven, en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.






zondag 12 maart 2017

Bretzel Pretzel

  • 500 bloem (ik gebruikte half semolina/half euroshopper bloem)
  • 10 gist
  • 10 zout
  • 15 suiker
  • 300 water
  • 40 boter
kneed daar deeg van., dek af, en laat rijzen.

verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 80 gram, rol elk stukje tot een slangetje, en vorm er de bretzel van. Zorg dat de gaten goed groot zijn, anders is het straks gewoon een knoopbroodje.

laat de broodjes nog even rijzen, en kook ondertussen een pan met 
  • 1,5 liter water, 
  • 10 gram zout, en 
  • 50 gram baksoda, (De baksoda er voorzichtig beetje bij beetje door roeren; het kan erg gaan bruisen. Baksoda zorgt in dit recept voor de donkere kleur en de taaie korst van de broodjes, Baksoda kan je gewoon kopen in de supermarkt of in de toko, pakje van 500 gram voor ong 1,50.) 
Als het water kookt dompel dan de broodjes 1 voor 1 voorzichtig voor 30 seconden onder in het kokende water, en leg ze vervolgens op de bakplaat. Zodra je een broodje uit het water haalt en op de plaat legt, direct bestrooien met wat grof zeezout.

Als je alle broodjes even hebt gekookt kan je ze afbakken in een oven van 220 graden, ongeveer 20 minuten.

zeeuwse bolussen


deeg:
* 500 gram bloem
* 15 gram kristalsuiker
* 1 ei
* 10 gram zout
* 8 gram droge gist
* 175 warm ml water
* 100 ml melk
* 25 gram roomboter

kneed daar een deeg van, en laat rijzen tot het in volume ongeveer verdubbeld is.

verdeel het deeg dan in stukjes van ongeveer 70-75 gram, je hebt dan 12 deegjes. Rol van elk deegje een slangetje van ongeveer 40 cm.

voor de buitenkant heb je nodig:

* 250 gram donkerbruine basterdsuiker
* kaneel naar smaak (ik gebruik 2 eetlepels)

bestrijk elk slangetje even met water en leg het in het suiker/kaneelmengsel tot het helemaal bedekt is. Knoop er dan een bolus van en leg de bolus op een bakplaat.



als de bolussen weer gerezen zijn bak je ze in een oven van 220 Celcius. Niet te lang!! want door de suiker verbrandt het snel. Ongeveer 10 a 15 min.

donderdag 23 februari 2017

ontbijtkoek



"Ontbijtkoek van Oma Jenny" uit Boekoe Bangsa in een bakvorm van Nordic Ware. Makkelijk en snel te maken, lekker, en in zo'n vorm ziet het er nog bijzonder uit ook.

(omdat het recept uit een kookboek komt en tot op de letter is gevolgd kan ik het hier niet geven, dat zou een beetje onaardig zijn naar de auteur toe. Als je me kent en je wil ontbijtkoek maken kan je me het recept natuurlijk wel vragen :-) )

zondag 19 februari 2017

fruit en groentes drogen


Zelf fruit en groentes drogen is heel gemakkelijk en leuk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is wat geduld en een voedseldroger.

voedseldrogers zijn er in verschillende soorten en maten en in verschillende prijsclasses; je hebt er van een paar tientjes en je hebt er van honderden euro's. Bij de keuze speelt je budget natuurlijk mee, maar ook dingen als: kan hij ergens vast staan of moet je hem steeds uit de kelder tevoorschijn halen .. ga je grote hoeveelheden drogen of alleen eens een paar appeltjes voor de kleinkinderen of vleesjes voor de honden. 

Ik zelf heb een Stockli die ik al jaren veel gebruik en erg tevreden over ben. Als je die koopt zitten er 3 roosters bij; ik heb daar later nog een paar roosters bijgekocht, die kan je gewoon stapelen als je meer droogruimte nodig hebt. 

Favoriet is hier gedroogd fruit, vooral mango, ananas, en kiwi, en gedroogd vlees. Mango en ananas spreekt voor zich: schillen, dun snijden, en drogen tot het droog is. Hoe lang dat drogen duurt is eigenlijk niet te zeggen, dat zal je door ervaring moeten leren. Het hangt er nl helemaal vanaf hoe dun het fruit is gesneden. hoe warm je de droger zet, de omgevingstemperatuur waar de droger staat, of het fruit heel sappig was of minder .. Het enige vervelende van gedroogd fruit is dat het zo snel op is.

Voor vlees neem ik altijd rundvlees - liefst niet met grote stukken vet. Mijn voorkeur gaat uit naar soepvlees, om dat dat al in blokjes gesneden is. Eerst moet het vlees een dag marineren. Dat kan in een zelfgemaakte marinade, maar kan ook in bv een woksaus uit een flesje als je die lekker vindt. (Volgende keer dat ik vlees droog zal ik noteren wat ik er eigenlijk bij doe en het hier melden). In mijn ervaring moeten die blokjes vervolgens wel een hele dag in de droger voordat ze goed droog zijn.

Groente droog ik op het moment dat het erg goedkoop is. Ik bewaar dat dan in een pot in mijn kast, en als ik bv soep maak of een stoofpot oid kan ik naar wens wat extra groente erbijdoen. Of ik droog het tot het kurkdroog is en vermaal het vervolgens tot bouillonpoeder. 
Champignon is ook fijn om te drogen, geeft een hele fijne smaak aan pasta of pastasaus. Knoflook, in plakjes gesneden, ook super. En alle kruiden die je in de zomer in overvloed hebt staan kan je oogsten en drogen zodat je het in de winter in overvloed in je keuken hebt staan.

woensdag 15 februari 2017

rijstkroepoek (kerak/kerah/karak/kra)


Nooit meer restjes rijst weggooien; het is echt supersimpel om daar rijstkroepoek van te maken.

De rijst die je over hebt droog je, gewoon door het op een bakpapiertje op de verwarming te leggen bv *. Als je rijst erg loskorrelig is dan kan je er een beetje een soort heel dun plakje van maken door het in het bakpapiertje te pletten. Als het goed droog is (en keihard dus) kan je het als het moet heel lang bewaren totdat je een keer aan de slag gaat om de rijstkroepoek te maken.

* Je kan natuurlijk ook rijst drogen in een voedseldroger.

Om de kroepoek te maken heb je nodig:

de gedroogde restjes rijst
olie om in te frituren
beetje zout

de olie goed verhitten in een wok. (ik vind een wok het makkelijkst omdat je dan snel een laagje hebt dat diep genoeg is om de kroepoek in te maken - in een koekenpan moet veel meer olie voordat je zo'n laag hebt. En dan heb ik het liefst een plaatstalen wok omdat die heel snel warm wordt en hoge temperaturen verdraagt) Dan wat rijst er in doen. Je ziet het vrijwel direct 'ontploffen', en dan is het klaar. Beetje zout erover, en smullen!

(De plakjes op de foto waren dungesneden restjes lontong. De gewone rijst was ook prima gelukt, ook de losse rijstkorrels werden graag opgegeten.)


dinsdag 14 februari 2017

wafels



2 eieren
100 gram boter
75 gram suiker
300 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram custardpoeder (hoeft niet, kan je vervangen door gewoon meel)
500 gram melk
snufje zout.

maak een beslag (eieren heeeel goed kloppen zodat het een luchtig beslag wordt), laat het een half uurtje staan, en maak de wafels. Het is net zo makkelijk als het klinkt, maaaaar duurt een eeuwigheid in zo'n apparaatje. Je kan van dit beslag natuurlijk ook gewoon koekjesformaat pannenkoek bakken ..

lekker als je net uit school komt met een aardbeitje er bij!



zaterdag 14 januari 2017

(Broodje) Bapao


DE VULLING, bv:

350 gram rundergehakt
2 teentjes knoflook
een kleine of 1/2 grote rode peper (of naar smaak)
vingerkootje gember
2 kemirinoten
stukje trassi, ong 1/2 theelepel
1 kleine, of 1/2 grote, ui
1/2 theelepel zout, of naar smaak, of vervang door bouillonpoeder
1 + 1/2 eetlepels ketjap (rood, manis)
1 a 1 + 1/2 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
1/2 theelepel koenjit
1 eetlepel tomatenpuree
4 theelepels palmsuiker

(als ik zeg theelepel/eetlepel dan bedoel ik dus zo'n maatschepje!)

doe de knoflook, peper, kemirinoten (het schijnt lekkerder en beter te zijn als je ze eerst poft, dat weet ik pas sinds gister, dus ik heb dat zelf nog nooit gedaan), trassi en de ui in de vijzel/blender/staafmixerding. 
doe een beetje olie in je wok/andere pan, en fruit je fijngemalen pasta, samen met alles behalve het gehakt en de suiker. Voeg dan het gehakt toe, en bak het rul. Als het mengsel erg vochtig is laat dan het vocht wat verdampen. Roer de suiker erdoorheen.

Je kan nu natuurlijk even proeven of de smaak je bevalt, en evt nog iets toevoegen wat je nog mist. Laat dan het mengsel goed afkoelen. Er moet niet teveel vocht in het mengsel zitten.



HET DEEG

200 bapaomeel
300 bloem
9 gist (ik weeg gist altijd met mijn tot 0.1 gram nauwkeurige favoriete weegschaal)
10 zout
3 stijfgeklopte eiwitten
125 gram turkse yoghurt
130 gram warm water
1 eetlepel witte suiker
40 gram roomboter, gesmolten

Ik doe het zo dat ik eerst de eiwitten stijf klop in mijn keukenmachine, dan verwissel ik de klopper voor de deeghaak, en voeg ik de rest van de ingredienten toe om er een deeg van te kneden. Ik gebruik bij voorkeur alleen bapaomeel, maar dat was op dus heb ik deze keer ook gewone bloem gebruikt. Dat kan ook prima hoor, maar het wordt wel wat minder mooi wit, en wat minder fluffy, en de smaak is ook wat gewoner. Alsnog lekker. (Bapaomeel is meel waar de gluten grotendeels uit weg zijn gewassen, je kan het kopen in toko's. Het is wel aanmerkelijk duurder dan gewone bloem).
Kneed het deeg goed, je moet er een vliesje van kunnen trekken. het blijft tegen het plakkerige aan, en dat is nu mss even lastig, maar straks ben je er blij mee. Dek af en laat rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verdeel het deeg in porties, en maak er op een licht ingeolied oppervlak bolletjes van - het mogen slordige bolletjes zijn, het echte vormen komt nog. Ik haal uit deze hoeveelheid 13 bolletjes van ongeveer 70 gram. Duw elk bolletje een beetje plat en leg er een flinke eetlepel (met kop) gehaktmengsel op, en vouw het dicht zodat je een bapao hebt. De uitdaging is om de vulling zo te plaatsen dat die straks in het midden zit. De perfecte truc heb ik daar dus nog niet voor gevonden.



Als je alle broodjes gevormd hebt zet je een stoompan op, met water uiteraard. Als het water kookt leg je een paar bapao's met een stukje bakpapier in de stoompan. Het handigst is om de bapao's na het vormen op een bakpapier te leggen, en daar al je ze gaat stomen gewoon steeds het stuk waar het broodje op ligt af te knippen. Stoom de broodjes ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn. Doe wel een theedoek om het deksel van de stoompan! (dit om te voorkomen dat er water van het deksel op de broodjes druppelt - op die plek krijg je dan zo'n zompige plek en dat is lelijk en niet lekker.)



Schrik niet als je bapao er een beetje pokdalig uitziet zodra je hem uit de pan haalt. Hij is gewoon gaar, en vast ook erg lekker, maar waarschijnlijk is het bovenkantje toch net wat te dun.




weer niet goed. Nogmaals, de uitdaging is om de vulling mooi in het midden te krijgen.

dinsdag 3 januari 2017

Golden Syrup zelf maken

In mijn hoofd stond het altijd bij de AH te koop, maar natuurlijk niet toen in het zocht en echt nodig had om met alle andere ingredienten die ik al in mijn karretje had geladen het sublieme toetje te maken. Dan maar zelf maken, ze zeiden dat het niet moeilijk was, en dat klopte ook wel.

ingredienten 1e stap:
  • 100 gram kristalsuiker
  • 25 gram water

voor de 2e stap:
  • 500 kristalsuiker
  • 290 gram kokend heet water
  • scheutje citroensap


dat citroensap zorg er trouwens voor dat de stroop niet zo snel weer kristalliseert als het in de pot zit.

doe de suiker en het water in een pan, en laat het onder goed roeren koken tot je merkt dat het bruinig wordt. Dan moet je snel zijn dus zorg dat je de ingredienten voor de 2e stap klaar hebt staan - het kan heel snel te donker worden en dan is het echt niet lekker meer te krijgen.



voeg dan het kokende water toe en roer. Doe dat extreem voorzichtig; de caramelliserende suiker is errrg heet  (160 -170 graden celcius heb ik me laten vertellen) en het geheel kan spatten!!

voeg het citroensap toe. Dan aan de kook brengen. Sommige recepten zeggen dat je het 45 minuten moet laten pruttelen, ik geef er de voorkeur aan om er een thermometer in te steken en het gas uit te draaien op het moment dat de stroop de 118 bereikt heeft. Het ziet er dan nog erg dun uit, maar kom niet in de verleiding nog even door te koken, want dan wordt het te hard.

Giet de stroop in een schone pot, en klaar ben je weer!