Pagina's

zondag 28 augustus 2016

american pancakes

Deze American pancakes zijn dikker en luchtiger dan de gewone pannekoeken. Ook wat zoeter, maar goed, dat is logisch, aangezien er suiker en vanillesuiker in gaat.


dan nog toevoegen
  • 1 glazen theemok melk (225 ml)
  • 1.5 glazen theemok meel (200 gram)
  • zakje bakpoeder
  • zakje vanillesuiker
en verder mixen.

Op matig vuur pan verwarmen, en kleine pannenkoekjes bakken. In een pan van 28 cm passen er 3 tegelijk. Als er gaatjes in de pannenkoek komen en de bovenkant bijna droog is kan je hem keren. 
Als je een goede pan hebt met anti-aanbaklaag kan je de pannenkoekjes zonder boter bakken, anders wel boter in de pan doen. (op de foto zijn de pannekoekjes die egaal van kleur zijn zonder, en de andere met boter gebakken.)



zaterdag 27 augustus 2016

tomatensoep met balletjes.


  • 1 schaaltje rundersoepballetjes - natuurlijk pak je dat iets duurdere 3 sterren-beter-leven-vlees
  • 750 gram tomaten (liefst tros of roma) grof gesneden
  • 250 gram cherrytomaatjes gehalveerd of in kwarten.
  • flink tak of paar kleine takjes rozemarijn (als je bij mij in de buurt woont kan je dat plukken bij de speeltuin op de Ganzeweide)
  • 6 a 7 takjes tijm -- ook te plukken bij de speeltuin. Als je niet in de buurt van die speeltuin woont kan je ook gedroogde italiaanse kruiden gebruiken.
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui, gesneden
  • 1 winterworteltje/paprika, gesneden
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 doosje/blikje tomaat (of gewoon nog 500 gram tomaten natuurlijk als je het in het goedkope seizoen maakt)
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels suiker
  • eetlepel olie om in te braden
braad de balletjes en zet apart.

fruit de knoflook in de olie, voeg dan de ui toe, de wortel en de tomatenpuree, even fruiten, dan de 750 gram tomaten, water, suiker, doosje/blik tomaat, bouillonblokken, takjes kruiden. Als je de takjes gewoon heel laat,, en bv met 1 takje tijm bij elkaar bindt, kan je ze er straks makkelijk weer uit halen. Je hoeft ze er natuurlijk niet perse uit te halen, maar als je ze erin gaat laten zitten dan moet je de kruidenblaadjes plukken en de stengeltjes niet gebruiken.

koken en pureren met de staafmixer. Dan de cherrytomaatjes en de balletjes toevoegen en even mee laten warmen.


maandag 22 augustus 2016

Oosterse kip met sinaasappel



1 kilo kip (bv kippendijenfilet, met kippenkluifjes kan ook, maar wordt wel vetter dan)

marineren met:

2 eetlepels olie
2 theelepels gehakte knoflook
2 theelepels geraspte gember
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel djinten
evt bouillonpoeder of zout naar smaak

de kip aanbraden en uit de pan halen. Als er veel vet in de pan zit, afgieten.

saus:

4 of 5 eetlepels groene-dop-kikkoman soyasaus (deze is minder zout)
150 ml sinasappelsap
ongeveer half potje sinasappelconfituur/marmelade
2 eetlepels tomatenketchup
5 eetlepels pindakaas
1 eetlepel sambal, of naar smaak
3 eetlepels bruine suiker

maak de saus, doe in de pan waar je de kip in hebt aangebraden. Goed mengen en evt even laten inkoken. Dan de kip er weer in en onder af en toe omscheppen laten garen.

je gerechtje is nu al lekker en kan je zo eten (saus evt binden met maizena) maar je kan ook de saus in een ovenvaste schaal doen, de kip erop leggen, de kip wat bestrooien met bruine suiker, en in de oven zetten tot het er nog mooier uitziet. Je kan er ook wat pinda's en koriander of peterselie over strooien, en partjes sinasappel bij leggen.

Chocoladetaart



cake:
4 eieren
225 gram suiker (250 ml)
400 gram meel (600 ml)
320 gram melk 
280 gram olie
zakje vanillesuiker
zakje bakpoeder
2 eetlepels cacoapoeder
snufje zout

eieren met de suiker en vanillesuiker mixen tot het lichtgeel en romig eruitziet. Dan de melk en de olie erdoorheen mixen, als het goed gemengd is ook het meel, zout, bakpoeder en cacoapoeder toevoegen.

het beslag in je ingevette/met bakpapier bekleede vorm gieten (ik gebruik een ronde vorm van 24 cm) en in een oven van ong 180 C gaar bakken (als een sateprikker er schoon uitkomt is de cake gaar, bij mij duurt dat ongeveer 40 minuten)

vulling:
(halfzoete) jam
125 ml slagroom met klopfix geklopt
250 ml slagroom
100 gram melkchocolade
150 gram pure chocolade
evt geraspte chocolade in de gewenste kleuren voor de decoratie




Als de cake is afgekoeld kan je hem horizontaal doormidden snijden om te vullen. Ik snij ook meestal het bovenste stukje eraf zodat de taart mooi vlak wordt.

De onderste helft bestrijken met jam naar smaak, en daaroverheen de 125 ml met klopfix opgeklopte slagroom. Je kan natuurlijk ook de taart 2 keer doorsnijden zodat je meer laagjes hebt. Stapel de lagen dan weer op elkaar.

Voor de ganachelaag maak je de 250 ml slagroom heet, en giet dat dan over de 250 gram vantevoren in stukjes gebroken chocolade. na een minuut of wat is de chocola gesmolten en kan je de room goed met de choclade mengen. Dit mengsel eerst laten afkoelen en dan goed opkloppen. Ik moet eerlijk zeggen dat mij dat nooit echt lukt, mss ben ik te ongeduldig en heb ik het nooit koud genoeg laten worden. Hoe dan ook, als je het hebt opgeklopt, of niet, want het hoeft niet perse, dan giet je het over de cake zodat die overal een laag ganache krijgt. Deze laag kan je dan weer bestrooien met geraspte chocolade zoals ik heb gedaan, maar je kan er ook toefjes slagroom op doen, of aardbeien, of wat je wil.

met dezelfde ingredienten maakte ik ook kleine taartjes. Omdat die hoger waren kon ik ze in makkelijker in meerdere laagjes doen.



zaterdag 13 augustus 2016

risolles





vulling:

500 gr gehakt
half pak doperwtjes
ui
prei
wortel
knoflook
peterselie
peper
bouillonpoeder/blokje
2 eetlepels bloem
100 ml melk

ik heb er ook nog bijgedaan:
paar augurken
eetlepel ketjap
3 eetl ketchup

de vulling van tevoren maken en af laten koelen.

flensjes:

450 meel
850 melk
2 eieren
snufje zout

maak hiervan een beslag.

verder nodig:

4 geklutste eieren
pakje paneermeel
olie om in te frituren


maak van het beslag flensjes. (ik doe dat in een pannetje zonder boter) Het flensje hoeft alleen maar droog te worden, je hoeft het niet te keren. Het hoeft ook niet bruin; je gaat het later nog frituren. Zodra het flensje klaar is moet je het vullen. Ik deed dat eerst pas toen ik alle flensjes klaar had, maar toen zaten de onderste al aan elkaar geplakt. Op een gegeven moment had ik het ritme te pakken van flensje uit de pan .. beslag in de pan ... flensje vullen en paneren .. en dan was het nieuwe flensje ondertussen ook gaar, dus kon ik gelijk door.
Maar goed, dat vullen dus. Doe een hoopje vulling midden op je flensje, en vouw het als een loempia. Gebruik losgeklopt ei als plaksel. Haal het pakketje dan door geklopt ei, en door het paneermeel. Dan is het klaar om gefrituurd te worden. Het is een beetje uitproberen hoeveel vulling je moet gebruiken. Te weinig is jammer, teveel ook want dan is er grote kans dat je flensje scheurt.

lekker met bv chilisaus

maandag 8 augustus 2016

sambaleieren

10 hardgekookte eieren, bruin gebakken in zonnebloemolie/wokolie
4 cm laos(galanga) / gember
4 salam blaadjes (of limoenblaadjes zoals ik had, of een scheutje citroensap als je alleen dat hebt)
200 ml dikke kokosmelk - zo'n klein kartonnen pakje
1 klein blikje tomatenpuree
zonnebloemolie/wokolie


Ingrediƫnten voor de boemboe:

1 grote ui
aantal teentjes knoflook (mag best een stuk of 5 zijn)
1.5  rode lomboks of meer of minder naar smaak

1 klein blikje tomatenpuree
1 theelepel trassi
1 theelepel suiker


begin met de eieren te koken tot ze hardgekookt zijn, laat ze schrikken, even afkoelen, en pel ze. Bak ze in olie tot ze wat gebruind zijn.

dan maak je de kruidenpasta. Stamp/blender alles voor de boemboe tot je een pasta hebt. Fruit de pasta met olie in de wok, samen met de blaadjes, en de laos. Dan de kokosmelk erbij en de eieren erbij en even laten sudderen.