donderdag 23 februari 2017
ontbijtkoek
"Ontbijtkoek van Oma Jenny" uit Boekoe Bangsa in een bakvorm van Nordic Ware. Makkelijk en snel te maken, lekker, en in zo'n vorm ziet het er nog bijzonder uit ook.
(omdat het recept uit een kookboek komt en tot op de letter is gevolgd kan ik het hier niet geven, dat zou een beetje onaardig zijn naar de auteur toe. Als je me kent en je wil ontbijtkoek maken kan je me het recept natuurlijk wel vragen :-) )
zondag 19 februari 2017
fruit en groentes drogen
Zelf fruit en groentes drogen is heel gemakkelijk en leuk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is wat geduld en een voedseldroger.
voedseldrogers zijn er in verschillende soorten en maten en in verschillende prijsclasses; je hebt er van een paar tientjes en je hebt er van honderden euro's. Bij de keuze speelt je budget natuurlijk mee, maar ook dingen als: kan hij ergens vast staan of moet je hem steeds uit de kelder tevoorschijn halen .. ga je grote hoeveelheden drogen of alleen eens een paar appeltjes voor de kleinkinderen of vleesjes voor de honden.
voedseldrogers zijn er in verschillende soorten en maten en in verschillende prijsclasses; je hebt er van een paar tientjes en je hebt er van honderden euro's. Bij de keuze speelt je budget natuurlijk mee, maar ook dingen als: kan hij ergens vast staan of moet je hem steeds uit de kelder tevoorschijn halen .. ga je grote hoeveelheden drogen of alleen eens een paar appeltjes voor de kleinkinderen of vleesjes voor de honden.
Ik zelf heb een Stockli die ik al jaren veel gebruik en erg tevreden over ben. Als je die koopt zitten er 3 roosters bij; ik heb daar later nog een paar roosters bijgekocht, die kan je gewoon stapelen als je meer droogruimte nodig hebt.
Favoriet is hier gedroogd fruit, vooral mango, ananas, en kiwi, en gedroogd vlees. Mango en ananas spreekt voor zich: schillen, dun snijden, en drogen tot het droog is. Hoe lang dat drogen duurt is eigenlijk niet te zeggen, dat zal je door ervaring moeten leren. Het hangt er nl helemaal vanaf hoe dun het fruit is gesneden. hoe warm je de droger zet, de omgevingstemperatuur waar de droger staat, of het fruit heel sappig was of minder .. Het enige vervelende van gedroogd fruit is dat het zo snel op is.
Voor vlees neem ik altijd rundvlees - liefst niet met grote stukken vet. Mijn voorkeur gaat uit naar soepvlees, om dat dat al in blokjes gesneden is. Eerst moet het vlees een dag marineren. Dat kan in een zelfgemaakte marinade, maar kan ook in bv een woksaus uit een flesje als je die lekker vindt. (Volgende keer dat ik vlees droog zal ik noteren wat ik er eigenlijk bij doe en het hier melden). In mijn ervaring moeten die blokjes vervolgens wel een hele dag in de droger voordat ze goed droog zijn.
Groente droog ik op het moment dat het erg goedkoop is. Ik bewaar dat dan in een pot in mijn kast, en als ik bv soep maak of een stoofpot oid kan ik naar wens wat extra groente erbijdoen. Of ik droog het tot het kurkdroog is en vermaal het vervolgens tot bouillonpoeder.
Champignon is ook fijn om te drogen, geeft een hele fijne smaak aan pasta of pastasaus. Knoflook, in plakjes gesneden, ook super. En alle kruiden die je in de zomer in overvloed hebt staan kan je oogsten en drogen zodat je het in de winter in overvloed in je keuken hebt staan.
woensdag 15 februari 2017
rijstkroepoek (kerak/kerah/karak/kra)
De rijst die je over hebt droog je, gewoon door het op een bakpapiertje op de verwarming te leggen bv *. Als je rijst erg loskorrelig is dan kan je er een beetje een soort heel dun plakje van maken door het in het bakpapiertje te pletten. Als het goed droog is (en keihard dus) kan je het als het moet heel lang bewaren totdat je een keer aan de slag gaat om de rijstkroepoek te maken.
* Je kan natuurlijk ook rijst drogen in een voedseldroger.
Om de kroepoek te maken heb je nodig:
de gedroogde restjes rijst
olie om in te frituren
beetje zout
de olie goed verhitten in een wok. (ik vind een wok het makkelijkst omdat je dan snel een laagje hebt dat diep genoeg is om de kroepoek in te maken - in een koekenpan moet veel meer olie voordat je zo'n laag hebt. En dan heb ik het liefst een plaatstalen wok omdat die heel snel warm wordt en hoge temperaturen verdraagt) Dan wat rijst er in doen. Je ziet het vrijwel direct 'ontploffen', en dan is het klaar. Beetje zout erover, en smullen!
(De plakjes op de foto waren dungesneden restjes lontong. De gewone rijst was ook prima gelukt, ook de losse rijstkorrels werden graag opgegeten.)
dinsdag 14 februari 2017
wafels
2 eieren
100 gram boter
75 gram suiker
300 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram custardpoeder (hoeft niet, kan je vervangen door gewoon meel)
500 gram melk
snufje zout.
maak een beslag (eieren heeeel goed kloppen zodat het een luchtig beslag wordt), laat het een half uurtje staan, en maak de wafels. Het is net zo makkelijk als het klinkt, maaaaar duurt een eeuwigheid in zo'n apparaatje. Je kan van dit beslag natuurlijk ook gewoon koekjesformaat pannenkoek bakken ..
lekker als je net uit school komt met een aardbeitje er bij!
Abonneren op:
Posts (Atom)