Pagina's

vrijdag 29 april 2016

Dukkah

Dukkah is een heerlijk mengsel van nootjes en specerijen, je kan het eigenlijk overal overheen strooien. Ik heb een recept uit de Allerhande gebruikt.



100 gram amandelen
4 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels (evt gemalen) korianderzaad
2 eetlepels djinten
1 eetlepel (evt gemalen) anijszaad
1 eetlepel (evt gemalen) venkelzaad
1 eetlepel gedroogde oregano

je kan natuurlijk van elk ingredient wat meer of minder nemen, het is maar net wat jij lekker vind. Ik heb er voor gekozen er geen zout door te doen, maar dat kan ook nog.

je schept alle ingredienten op een ovenschaal en zet dat een minuut of 5 in een voorverwarmde oven (ong 180 Celsius) Pas op dat het niet verbrandt.
Vervolgens stamp je het fijn in een vijzel, of je doet het in een keukenmachine of magic bullet - wel zo makkelijk - en zet die een paar keer even aan tot alles grof gehakt is.


je kan het best lang bewaren in een afgesloten potje, wel een maand of wat. (tot de nootjes niet meer lekker ruiken denk ik, maar ook dan, je zal er niks van krijgen als je het dan nog eet)

woensdag 27 april 2016

frittata de patatas met bbq-aardappeltjes


grote verpakking ah aardappeltjes bbq kruiden
8 eieren
100 ml melk
3 paprika s
1 ui
125 gram (of meer) chorizo
peper, zout, knoflook, paprikapoeder, verse peterselie
boter of olie om in te bakken

bak de aardappeltjes in wat boter of olie tot ze bijna gaar zijn. Voeg dan de paprika en de ui toe -kleingesneden- en bak het een paar minuten mee. Roer de chorizo -ook kleingesneden- erdoorheen. Strooi er naar smaak knoflookpoeder door.

klop de eieren en de melk, doe er naar smaak peper, zout, en paprikapoeder bij.

verwarm wat boter in 2 koekenpannen (ik gebruik dan 24cm). Doe in elke koekenpan de helft van de aardappel-mix en de helft van het geklopte ei.  Deksel op de pan en zachtjes laten garen. Evt op het eind even omdraaien zodat de bovenkant ook een kleurtje krijgt. Strooi er als je het bij de hand hebt wat peterselie overheen.

Lekker met een salade van bv sla, tomaat, ui, zilveruitjes, en balsamicodressing.

maandag 25 april 2016

donuts doughnuts


1 kilo meel
3 eieren
flinke eetlepel boter
80 gram poedersuiker (of meer of minder)
16 gram gist
20 gram bakpoeder
8 gram baksoda
2 zakjes vanillesuiker
6 gram zout
300 melk
250 sinas met prik

maak een deeg van alle ingredienten, en kneed tot het soepel is. Het blijft best plakkerig. Al je dat vervelend vindt kan je er wat meel bij doen, maar probeer te voorkomen dat je een stug deeg krijgt.

laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is.

stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, en rol er een lap van van ongeveer 1,5 centimeter dik. Steek er met behulp van een groot en een klein glas donuts van, en leg die op een bakpapier (bestoven met bloem).

laat weer rijzen, minstens een half uur. 

verhit een liter olie in een diepe koekenpan of hapjespan oid. Leg een paar donuts in de olie, als de onderkant bruin is omdraaaien en de andere kant ook bakken. Hou je vuur middelmatig; de donut moet wel de kans krijgen van binnen gaar te worden voordat de buitenkant te donker is.
Je kan ook kleine balletjes maken - die draaien zichzelf om in de olie.

Laat de donuts die gaar zijn uitlekken op keukenpapier of een krant.

Als je ze wil decoreren en/of net zon zoet laagje eromheen wil hebben als om de donuts in de winkel, dan moet je een suikerstroop maken. Neem daarvoor 150 gram poedersuiker en 100 ml water, en evt een zakje vanilleuiker.  Laat het een paar minuten inkoken tot het wat dikker is, en doop de donut in de siroop. Bestrooi dan met hagelslag of vlokken of nog meer poedersuiker of gesmolten chocolade of wat je wil.

ik had een half recept genomen met 500 meel, had 2 eieren gebruikt, en van de rest gewoon de helft. Daar kwamen zo'n 20 donuts uit.



donderdag 21 april 2016

kue mangkok



2 cups meel
1.5 cup kokos
1.5 cup suiker
1.5 cup sprite
1 theelepel zout
eetlepel bakpoeder
vanillesuiker

van alle ingediënten het beslag maken. Doe het in vormpjes, en stoom in een stoompan - ongeveer een half uur. Eigenlijk horen ze open te barsten en er dan uit te zien als een bloem, maar als je het beslag in hoge potjes doet gebeurt dat dus niet. (Ik wilde de stoomcakejes wecken; na het stomen direct de dekseltjes en de klemmetjes erop, en dan een minuut of 15 in kokend water (tot 2/3 van de potjes, hoeven niet onder te staan), zodat ze vacuum zijn.)





woensdag 13 april 2016

Lempers




500 gram ketan (kleefrijst van de toko)
1/2 blok santen
800 water
5 limoenblaadjes
1/2 sereh
2 pandanbladeren
1 theelepel (maatschepje) zout
1 maatschep kippenpoeder (knorr, in de toko, zit een maatschepje bij in)

600 gram kippenvlees
maggiblokje of half bouillonblokje
boemboe voor lempers (in de toko .. )
(evt extra kruiden naar smaak .. ik heb er nog wat knoflook, djinten, kurkuma, ketoembar bijgedaan omdat ik eigenlijk teveel kip had voor de boemboe uit te winkel)

plastic folie (of een rol met slagersfolie, dat is wat steviger en is al onderverdeeld in de goede maat vellen. Ik vond een rol in de toko.)

Spoel de rijst een aantal keer tot het water helder blijft. Laat de rijst een uurtje of langer weken in lauw water. Giet de rijst af en voeg het water, verbrokkelde santen, limoenblaadjes, pandanblad, sereh, kippenpoeder en zout toe. Breng alles samen aan de kook terwijl je af en toe roert. Als de santen goed is opgelost nog een laatste keer goed roeren, warmtebron uit, deksel op de pan, en laten staan tot al het water is opgenomen (dit duurde vandaag bij mij ongeveer een uurtje).
De rijst was nog niet gaar, dus ik heb hem overgedaan in een stoompan, en zacht laten stomen tot het gaar was. Als je rijst stoomt, zorg dat je af en toe wat gaten in de rijstmassa prikt zodat de stoom door de pan kan circuleren.
Bij bijna elk lemperrecept wordt de rijst weer anders gemaakt, dus als deze methode je niet inspireert dan kan je gewoon even googelen naar een andere manier.

De kip (ik had nu filet, want dat zat nog in mijn diepvries, maar ik denk dat dijenfilet lekkerder is. Een hele kip en daar het vlees van pluizen is vast het allerlekkerst) heb ik gekookt in weinig water met een maggiblokje. Daarna heb ik het met het ding dat bij mijn staafmixer zat kleingemalen.
Vervolgens met olie in een wok (of andere pan) opbakken, boemboe toevoegen met de bouillon waar je de kip in hebt gekookt. (als je tenminste niet teveel water hebt genomen daarvoor, anders eerst wat inkoken). Goed mengen en bakken tot het mengsel droog is - zonder het te laten verbranden. (dus doe er echt niet teveel bouillon bij)

Dan is het koken gebeurd en kan het rollen beginnen. DOE DAT ALS DE RIJST NOG WARM IS. Leg een velletje plastic folie op een sushimatje (hoeft niet hoor, kan ook zonder matje, dan gewoon een snijplank oid). Leg 2 eetlepels rijst op de onderste helft van de folie, sla het folie dubbel en vorm een rechthoekig plakje van de rijst. Leg daar een streepje kip op, en rol de rol zoals hij worden moet. Als je je daar niks bij kan voorstellen, zoek dan even een goed filmpje op Youtube, er zijn er genoeg.

Ga op je eigen smaak af hoeveel kip je per rol doet, en hoe groot of klein je de rolletjes maakt. Ik had eigenlijk wat teveel kip gebruikt in elk rolletje - dat kan dus ook nog. Ik gebruikte per rolletje 1/4 maatcupje rijst, en had 20 rolletjes gemaakt uit bovenstaand recept.



dinsdag 12 april 2016

kaisersbroodjes



Kaisersbroodjes, heel lekker, vooral vers uit de oven vallen ze erg in de smaak. Het is inmiddels zelfs zo dat als ik een kind van school ga halen er andere kinderen (die wel eens kwamen spelen en dan een broodje aten) op me af komen om te vragen of ik misschien van die lekkere broodjes bij me heb.

Je kan de broodjes knopen of vouwen, maar ik gebruik liever een broodstempel (HIER te koop en te bewonderen.)


Het recept staat niet alleen in Brood uit eigen oven - van Levine van Doorne, maar ook op haar website waar de hele wereld het kan zien, dus ik mag het met een gerust hart aan jullie verklappen. (met de kanttekening dat ik zelf iets meer water in het deeg doe dan in het recept staat, en vaak een deel van de bloem vervang door griesmeel)

Recept Kaiserbroodjes


Het deeg voor deze overheerlijke kaiserbroodjes wordt gemaakt met een voordeeg: een pâte fermentée. Een pâte fermentée is eigenlijk een ‘oud deeg’: een stuk brooddeeg overgebleven van een vorige portie. Heb je dat niet dan kun je het een aantal uren of een dag van te voren maken en aan het nieuwe deeg toevoegen.

Kaiserbroodjes (9 stuks) 
Recept printen

Pâte Fermentée:
  • 140 gram tarwebloem
  • 0,7 gram droge gist
  • 2,5 gram zout
  • 90 gram water, ± 20 °C
Deeg:
  • de pâte fermentée, in stukjes
  • 285 gram tarwebloem
  • 4 gram droge gist
  • 5 gram zout
  • 50 gram ei (= 1 ei, maat M), kamertemperatuur
  • 15 gram zonnebloem- of olijfolie
  • 100 gram water, 20 – 25 °C
Verder:
  • zonnebloemolie om werkplek, kom en handen mee in te vetten
  • sesamzaad en/of maanzaad om de broodjes mee te garneren
  • bakblik bekleed met bakpapier of bakfolie

Maak de pâte fermentée de dag of avond van tevoren: doe alle ingrediënten in een kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed er met de hand in ± 5 minuten een deeg van. Doe dit niet in de kom maar op een vlak werkopppervlak. Bol het deeg op en leg het in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg ± 45 minuten op kamertemperatuur staan. Druk de lucht uit het deeg en zet het deeg goed afgedekt in de koelkast tot gebruik. (Het deeg kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden).

Haal de pâte fermentée ± 30 minuten voordat je het uiteindelijke deeg gaat kneden uit de koelkast en verdeel het met een deegsteker in stukjes.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen tijdens het kneden, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

1e rijs: maak een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in 9 gelijke stukjes (± 75 gram) en bol ieder stukje deeg op. Laat de bolletjes afgedekt ± 15 minuten liggen.

Strengen vormen:
  1. Rol de bolletjes (één voor één) met een deegroller uit tot een lapje. De vorm is niet zo belangrijk, maar niet langer dan de uiteindelijke streng moet worden.
  2. Rol het deeglapje vanaf een lange kant strak op.
  3. Rol de streng onder je handpalmen heen en weer (druk tegen het werkoppervlak) om de naad te sluiten en een overal even dikke streng te krijgen. Het lukt nu nog niet om de streng direct tot de gewenste lengte uit te rollen.
  4. Laat de strengen 5 minuten afgedekt liggen en rol ze dan uit tot een lengte van 35 – 40 cm. Het uitrollen gaat niet in 1 keer, laat de deegstrengen tussendoor afgedekt rusten terwijl je verder gaat met de andere strengen. Pak dan weer de eerste streng en rol hem verder uit. Dek het deeg steeds goed af!
Kaiserbroodjes knopen:
  1. Maak een losse knoop in een streng. Zorg dat er een lus overblijft en aan de beide uiteinden een even lang stuk streng.
  2. Vouw de rechterstreng bovenlangs in de lus. Zorg ervoor dat de streng tijdens het rijzen niet terug kan schieten.
  3. Haal de linkerstreng onderlangs door de lus. Je kunt het puntje er bovenuit laten piepen of verstoppen aan de onderkant.


Kaiserbroodjes vormen met behulp van een broodstempel:


  1. Bol de bolletjes deeg nog een keer op en bestuif ze met wat (rogge)bloem.
  2. Druk met een broodstempel op het bolletje, zorg ervoor dat je niet helemaal doordrukt.



Afwerking: bestrijk de broodjes met een kwastje met water en bestrooi ze met sesamzaad of maanzaad.

2e rijs: leg de broodjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakfolie). De broodjes die je hebt gevormd met behulp van een broodstempel leg je ondersteboven op het bakblik. Deze moeten dan vlak voor het bakken omgedraaid worden zodat de goede kant boven komt te liggen.



Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: draai de broodjes die je met de broodstempel hebt gevormd om zodat de goede kant boven komt te liggen. Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

Deze broodjes kunnen prima ingevroren worden. Laat ze in de open diepvrieszak ontdooien en ‘piep’ ze vlak voor het serveren nog ± 5 minuten op in een op 200 °C voorverwarmde oven.



(bron recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2014/01/recept-kaiserbroodjes.html )


zaterdag 9 april 2016

twix recept



voor de koekbodem:
  • 175 bloem
  • 25 griesmeel (of 25 bloem extra)
  • 125 boter
  • 75 suiker
  • snufje zout
  • vanillesuiker/essence (hoeft niet persé .. was het deze keer vergeten, en het eindresultaat is alsnog te lekker)
voor de toplagen:
  • 1 blikje gecondenseerde zoete melk van ong 400 gram (gewoon in de supermarkt)
  • 50 gram boter
  • 50 gram bruine suiker
  • 100 gram melkchocolade (ik neem gewoon euroshopper)
  • 100 gram pure chocolade (ook euroshopper)
  • 20 gram boter
  • evt beetje witte chocolade


Van de koekbodemingrediënten maak je een deeg voor een platte koek. Eigenlijk moet je de boter er doorheensnijden en kneden, en dat is ook vast beter, maar ik doe altijd de luie manier en smelt de boter zodat ik het er gewoon doorheen kan roeren en klaar. Je kan het uitrollen op 6 mm (met mijn favoriete op dikte instelbare deegroller tenminste), of je kan het in een bakvorm aanduwen in een laag van ongeveer 6mm. Bak in een oven op 180 Celsius tot het licht goudbruin is en gaar. (duurt niet zo lang, 10 minuten a kwartiertje - maar hoe lang precies hangt af van je oven en van de dikte van je koek. Probeer die koek dus wel overal even dik te maken)


dan maak je de carameltopping:

doe de boter, de gecondenseerde melk en de bruine suiker in een pannetje, en laat dat op niet te hoog vuur en terwijl je heel goed roert indikken tot het caramel is. (nou ja, tot dat het Dulce de leche is, maar voor het gemak noem ik het caramel.) Het is klaar als je tijdens het roeren steeds heel even de bodem van de pan blijft zien als je de lepel over de bodem haalt. Pas goed op: dit mengsel verbrandt echt supersnel zodra het warm is: je moet heel fanatiek roeren, heel goed in alle hoekjes en randjes van de pan ook. 
Er is ook een andere methode om deze caramel te maken, hierbij moet je het blikje melk met het blikje er nog onheen in een pan met water doen, zorgen dat het onderstaat, en dat 2,5 uur tegen de kook houden en daarna af laten koelen. Ik heb het zelf nooit op die manier gemaakt, maar ik neem aan dat je dan de boter en suiker in een later stadium toevoegt als je deze twix wil maken.

Deze gemaakte pasta moet over de koek. Pas op, als je hem net gemaakt hebt is hij heel erg warm en blijft dat ook even. Niet zomaar snel een hapje proeven dus, of met je vinger de restjes uit de pan likken!


Zodra het geheel wat is afgekoeld kan de chocolade eroverheen:

smelt de melk + puur chocolade samen met de 20 gram boter. (au bain marie, of in een magnetron - alhoewel dat laatste mij nooit goed lukt). Smeer de gesmolten chocolade over de koek met carameltopping.
je kan nu nog een mooi patroontje erop maken met witte chocolade - ook dat lukt mij nooit, ik rasp het er tegenwoordig maar gewoon overheen, dat staat ook best leuk.


weer af laten koelen, en, ook belangrijk: verstoppen voor je kinderen. Wij vinden hem het lekkerst zo uit de koelkast.

McDonald's saus .. Hamburgersaus



deze saus zou hetzelfde moeten smaken als de saus die je bij de McDonald's krijgt - en wie wil die saus nu niet! Wij vinden dat de saus echt heel anders smaakt, maar wel heel erg lekker! Dus hier het recept:

  • 1/2 cup mayonaise (weegt ongeveer 125 gram, maar je kan ook gewoon een handige maatbeker die ook cups aangeeft gebruiken)
  • 2 eetlepels franse dressing (ik gebruik  maatschepjes want de ene lepel is de andere niet he)
  • 4 theelepels zoetzure relish of fijngehakte zoetzure augurk oid (weer  maatschepjes)
  • 1 eetlepel fijngehakte verse ui
  • 1 theelepel witte azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1/8 theelepel zout  (en ja ook deze kan met deze maatschepjes)
ik noem de maatschepjes wat veelvuldig, dat is om te benadrukken dat het in mijn ervaring dus echt wel uitmaakt als je die gebruikt tijdens het koken als er in een recept hoeveelheden uitgedrukt worden in lepels. 

Maar verder. Werkwijze ligt natuurlijk voor de hand: mengen. Natuurlijk kan je de saus naar wens aanpassen, houd er echter wel rekening mee dat als je meer vochtige bestanddelen toevoegt de saus erg dun kan worden. 
Het lekkerst is als je de saus minstens een dag vantevoren maakt.

De hamburgerbroodjes zijn ook zelfgebakken, met een recept uit  brood uit eigen oven .. Sowieso een aanrader dat boek, en hier te bestellen



Tortillas zelf maken

woensdag 6 april 2016

orzosalade



  • pakje orzo (500 gram)
  • zak/pak erwtjes (450/500 gram)
  • zak/pak tuinbonen (450/500 gram)
  • paar handenvol spinazie of rucola oid
  • citroensap
  • feta en/of andere kaas
  • evt gerookt spek
  • evt munt/basilicum
orzo ziet eruit als rijst, maar het is pasta. Je vindt het dan ook in het schap bij de pasta. Om het nog leuker te maken staat er op het pakje vaak "riso" ..

orzo koken met bouillonblokje
als je spekjes hebt dan deze uitbakken
in het spekvet/olijfolie de erwtjes en de tuinbonen verwarmen
alle door elkaar roeren, met de spinazie/sla en paar eetlepels citroensap
als je munt lekker vindt kan je dat er wat doorheen doen. Als je basilicum lekkerder vindt neem je dat.
omdat bij ons niet iedereen van feta houdt hebben we dat er los bij, wie dat lekker vindt neemt het. Je kan ook een andere kaassoort nemen, bij voorbeeld wat gewone geraspte jonge kaas, of pittige harde kaas.

evt op smaak brengen met peper en zout als je geen kaas neemt en er geen spekjes doorheen zitten.

deze salade is zowel warm als koud als daar tussenin lekker

het is een recept dat ooit in de allerhande stond, maar dan net iet anders: dat waren andere hoeveelheden zodat je fijn allemaal van die open pakjes en zakjes in je kast en diepvries hebt - daar doe ik niet aan, hup, het hele pak erwten erin, en hup, alle tuinboontjes erdoorheen! En gepelde pistachenoten zaten er ook nog doorheen volgens dat recept, maar dat vonden wij geen succes. Feta hebben er er ook zelf bijverzonnen. (wel oppassen dat het niet te zout wordt als je feta gebruikt; sommige merken zijn echt heel zout.)




zaterdag 2 april 2016

stokbroodvorm


Sja. Mijn nieuwe baguette maker van Emile Henry maakt hele lekkere stokbroodjes hoor, maar wel jammer dat ze dan als ze klaar zijn vastgebakken zitten in de vorm (ondanks de bloem die ik erin strooide voordat ik het deeg erin deed). Daar moet ik de volgende keer iets op bedenken, want ze smaken wel erg lekker. Daarom toch het recept zodat ik dat kan onthouden:

60 gram desem (of 30 gram meel en 30 gram water + 2 gram gist extra)
50 gram semolina
500 gram bloem
375 water - volgende keer neem ik iets meer
theelepeltje suiker
6 gram gist
10 gram zout

vrijdag 1 april 2016

granola reep; no sugar no bake, gezond en toch lekker



  • 250 gram havermout (of iets soortgelijks .. speltvlokken fzo)
  • 50 gram gepofte gierst (of extra haver/spelt/.. maar ik had toevallig nog gierst en dat moest op)
  • 60 gram cacaopoeder
  • 100 gram lijnzaad (of andere pitjes als je dat lekkerder vindt, of een mengsel)
  • 60 gram gemalen gedroogde kokos (ik had zelf kokos gedroogd in een voedseldroger)
  • 1 theelepeltje zout, neem wat minder als de pindakaas die je gebruikt vrij zout is, of laat het helemaal weg als je dat lekkerder vindt - wij vinden het met zout lekker  (ik gebruik dit soort maatschepjes)


  • 150 gram kokosolie
  • 225 gram honing
  • 250 gram pindakaas, liefst biologische omdat die het lekkerst en het puurst is



  1. Als je een keukenmachine hebt kan je alle ingredienten in de kom scheppen en gaan! Ik heb dat niet, dus ik doe het anders.
  2. Schep eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar. Als je hele havervlokken gebruikt mengt het straks wel makkelijker als je die eerst wat kleiner maalt, met een staafmixer bv, maar het moet niet.
  3.  Doe de olie, honing en pindakaas in een pannetje en verwarm een beetje zodat de olie smelt en je alles goed kan mengen.
  4. Doe dit plakmengsel bij het droge mengsel, en meng alles goed door elkaar.
  5. Stort de massa op een bakpapier. Leg er nog een bakpapier overheen en duw/rol er een platte plak van, zo dun of dik als je je repen wil hebben.
  6.  Snij de plak aan repen, of blokjes, net wat je er zelf van wil maken.
  7. Zet een paar uur in de koeling

Dat is het basisrecept. Er zijn veel variaties en toeters en bellen te bedenken. Meer of minder cacao bijvoorbeeld. Of zonder geraspte kokos als je daar niet van houd, gewoon wat extra graan of zaadjes erdoorheen zodat de verhouding plaksel/droge ingrediënten wel ongeveer hetzelfde blijft. Niet dat het erg is als die verhouding anders wordt: de repen worden ms wat brokkeliger, maar vies zal het niet worden! En dan onthou je dat gewoon voor een volgende keer, zodat je jouw persoonlijke recept dan een beetje aanpast. Zonnebloempitjes, ook lekker! Je kan er nog rozijntjes doorheen doen - vooral als je met een keukenmachine werkt plakken die ook goed. Ik heb ook een keer de bovenkant bestrooit met kokos of zelfgeroosterde pindas, voordat ik er een plak van ging rollen. Chocolade erover smelten kan ook. Of en en! Je kan de repen leuk inpakken in een folietje, daar kan je zelfs nog een vrolijk papiertje omheen doen, dat ziet er leuk uit. Je kan de repen ook invriezen, maar in de koelkast blijven ze ook lang goed. Sowieso in de koelkast bewaren, zeker in de zomer.

Het zijn overigens geen knapperige repen he, dat mag duidelijk zijn. Als je krokante repen wil zal je toch echt een bak-recept moeten vinden  ..
Wij vinden ze op deze manier erg lekker, en het voelt niet zo ongezond als repen uit de winkel waar allerlei troep en veel bewerkte suiker inzit. Mijn kinderen nemen het graag mee als powersnack tijdens een studiedag.

Als je een lekkere variatie hebt bedacht, post die dan gerust bij de reacties!