Pagina's

vrijdag 30 maart 2018

PaashaasjesPaashaasjes van Elles

(recept voor ongeveer 15 kleine haasjes)
200 semolina
400 bloem
260 melk
9 gram droge/ 27 gram verse gist
10 gram zout
eetlepel honing/suiker
50 gram gesmolten roomboter
2 eieren (samen ong 100 gram .. als het kleine eitjes zijn voeg dan wat meer vocht toe om dat te compenseren)
1 losgeklopt ei om de deegjes mee te besmeren
Hoe ik het doe:
de semolina met de melk en de gist en de honing/suiker goed kloppen zodat de gist is opgelost. De eieren er bij, en weer goed mengen. Dan de bloem, de boter en het zout toevoegen en kneden tot je een mooi soepel deeg hebt.
Het deeg afdekken en laten rijzen tot het in volume ongeveer verdubbeld is. (Het hangt van de omgevingstemperatuur af hoe lang dat duurt.)
Je werkplek en je handen insmeren met een klein beetje olie.
Het deeg verdelen in stukjes van 60 gram. (ik maakte kleine haasjes voor in de paasmandjes van de kindjes in mijn peutergroep. Als je grote hazen wil neem dan gewoon meer deeg per haasje) Bol deze stukjes deeg mooi op in kleine bolletjes. Als je een restje deeg overhoudt dan bewaar je dat om straks de staartjes van te maken. Zodra je de laatste hebt gedaan kan je het eerste bolletje weer pakken om er een haasje van te vormen. Ik doe dat door het bolletje een klein beetje ovaal te rollen en dan van een lange kant ongeveer 1/3 a 1/4 e af te steken. Dat afgestoken stukje wordt de kop. Officieel moet je dat grootste stukje deeg vast uitrollen en weer oprollen om er een slangetje van te maken, maar ik vind dat teveel gedoe en rol het bolletje gewoon tussen de handen. Dat slangetje leg je in een spiraalvorm op je bakplaat. Het afgestoken stukje rol je nog iets langwerpiger en dan steek je met je deegsteker/ snij je met en mes/ knip je met een schaar de oortjes van de haas. Dan nog een klein bolletje als staartje, en klaar is je haasje.Let op:
1: laat veel, ERG VEEL, ruimte tussen de haasjes op je bakplaat; ze rijzen nog flink en zitten anders aan elkaar vastgeplakt waardoor ze er nier meer mooi uitzien, en dat is jammer van je werk. (Been there done that ... meer dan één keer  )
2: Maak de oortjes van de haas goed lang, langer dan je denkt dat nodig is, anders zien ze er na het bakken uit als poesjes. (Been there done that .. ook méér dan eens  )
3: rol het slangetje niet heeeel strak op .. anders krijg je een haasje met hele dikke bolle buik.
Laat de haasjes nog een poos rijzen op de bakplaat, duw er een rozijntje in als oog, en besmeer ze dan met losgeklopt ei.
bakken in voorverwarmde oven, 15 a 20 minuten op 200, tot ze mooi en gaar zijn.
Deze broodjes zijn vers het lekkerst en worden snel oud - vind ik. Je kan ze, als je ze vroeg op de dag nodig hebt, ook 's avonds maken met minder gist (ik gebruik dan 9 gram verse gist) en gevormd en wel in de koelkast laten overnachten, 's morgens even half uurtje op kamertemperatuur laten komen en dan in de oven schuiven.
je kan ook een ander recept voor zachte witte broodjes gebruiken natuurlijk he, of een andere verhouding meel/semolina, of zelfs met een gedeelte bruin meel maken als je dat wil. Of met water ipv melk, of met yoghurt als vocht ... Je hebt dan wel wat ervaring nodig zodat je zelf kan inschatten of je nog wat etra vocht of juist wat extra meel moet toevoegen om een fijn deeg te krijgen.
Succes en fijne Pasen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten